| |     latinica | english  
Насловна
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години, као и конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2017. години. Конкурси су отворени до 28. фебруара 2017. године.

Предмет конкурса је: финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству. Општи циљ конкурса је: подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи).

Програмски приоритети конкурса су:

– Очување српског националног, културног и језичког  идентитета;

– Јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона;

– Програми намењени деци и малолетницима;

– Истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностраснтву, а посебно у земаљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи) у циљу јачање капацитета, умрежавања и професионализације рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, а посебно у наведеним земљама, укључености деце и младих и мултукултуралности. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценског стваралаштва, књижевности и издаваштва, уметничке музике, изворног, народног и аматерског стваралаштва, културне делатности за децу и младе и научне, истраживачке и едукативне делатности у култури, истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије. Детаљне податке о конкурсу, као и формулар за пријаву, можете преузети на следећем линку:

КОНКУРС КУЛТУРНЕ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ

Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2017. години: има за општи циљ  подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности. Посебна пажња биће посвећена преводима на руски и немачки језик, због представљања дела и аутора на књижевним манифестацијама у Русији и земљама немачког говорног подручја. Детаљне податке о конкурсу, као и формулар за пријаву, можете преузети на следећем линку:

КОНКУРС ПРЕВОЂЕЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ


 


Верзија за штампу
Дијаспора
Расписивање Конкурса за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Расписивање Конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години
Конкурс за финансирање пројеката који својим кавалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2019. години
Конференција српске медицинске дијаспоре
Пријава деце за наставу српског језика у Финској
Конкурси за суфинансирање пројеката 2017.
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години
О дијаспори и Србима у региону
Клубови и удружења
Медији
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали