| |     latinica | english  
Насловна
Добри билатерални односи Србије и Финске који се могу и додатно унапредити

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова Финске Пеком Хавистом.

„Србија и Финска имају добре билатеране односе који могу додатно да се унапреде, нарочито на пољу економије. Захвални смо Финској на подршци евроинтеграцијама и подршци политици проширења ЕУ, рекао је шеф српске дипломатије на заједничкој конференцији са минстром Хавистом.

Министар Дачић је истакао да је Србија захвална Финској на подршци евроинтеграцијама, јер, како је рекао, постоје и земље у ЕУ које су против политике проширења, односно оне које сматрају да треба успорити са тим, док Унија сама не изврши реформе и промене после унутрашњих проблема. Додао је да је Србија спремна да учествује у свим иницијативама Финске у том погледу, као и да је спремна да отвори што више поглавља за време финског председавања, како би брже напредовала ка ЕУ.
Такође, Дачић је рекао да су теме разговора биле регионална сарадња, као и питање избора на KиМ. Пренео је да је у разговору са финским колегом истакао да Србија жели да се дијалогом дође до обострано прихватљивог решења за Kосово.

Шеф српске дипломатије је оцено да су билатерални односи Србије и Финске добри, али да нису довољно развијени, односно да могу да буду и значајно бољи, посебно у области економије. Подвукао је и да постоји читав низ других области у којима Србија и Финска могу успешно да сарађују, те да треба да радимо на дефинисању заједничких интереса.

Финском колеги захвалио је на посети и пожелео да му мандат буде обележен јачањем односа са Србијом и јачањем динамике билатералних сусрета на највишем нивоу.

Министар спољних послова Финске Пека Хависто истакао је да Финска подржава проширење ЕУ и да сматра да треба наставити процес, те да се нада и да ће током председавања Финске ЕУ напредовати и европско приближавање Северне Македоније и Албаније, што, како је додао, зависи од много фактора.

Министар Хависто је рекао да је његова земља спремна на све начине да помогне дијалогу Београда и Приштине, истичући да је за то важна добра воља свих страна. Изразио је наду да ће дијалог моћи ускоро да се настави и уверење да ће ЕУ у томе моћи да помогне.

„За нас је важно да Западни Балкан буде укључен у европску сарадњу. Тај регион није изван Европе. Ваша улога је важна у ЕУ. Подржавам европску сарадњу и сматрам да је Србија важна компонентна у њој", закључио је Хависто.


Верзија за штампу
Важне информације
АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ИНФО