| |     ћирилица | english  
Naslovna
Dobri bilateralni odnosi Srbije i Finske koji se mogu i dodatno unaprediti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Finske Pekom Havistom.

„Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose koji mogu dodatno da se unaprede, naročito na polju ekonomije. Zahvalni smo Finskoj na podršci evrointegracijama i podršci politici proširenja EU, rekao je šef srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji sa minstrom Havistom.

Ministar Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema. Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.
Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile regionalna saradnja, kao i pitanje izbora na KiM. Preneo je da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Šef srpske diplomatije je oceno da su bilateralni odnosi Srbije i Finske dobri, ali da nisu dovoljno razvijeni, odnosno da mogu da budu i značajno bolji, posebno u oblasti ekonomije. Podvukao je i da postoji čitav niz drugih oblasti u kojima Srbija i Finska mogu uspešno da sarađuju, te da treba da radimo na definisanju zajedničkih interesa.

Finskom kolegi zahvalio je na poseti i poželeo da mu mandat bude obeležen jačanjem odnosa sa Srbijom i jačanjem dinamike bilateralnih susreta na najvišem nivou.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto istakao je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

Ministar Havisto je rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana. Izrazio je nadu da će dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

„Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj", zaključio je Havisto.
 


Verzija za štampu
Važne informacije
INFO