Printer Friendly Version Представа Позоришта „Пинокио“ у Хелсинкију @ 1 September 2017 12:57 PM

Позориште лутака „Пинокио“ из Београда одржало је 31. августа представу Max Metalik на сцени Espan lava у центру Хелсинкија. Животну и љубавну драму лутка Макса, високог  5,2 метра, који је пре 17 година створен у Финској, да би од 2000. године постао јунак београдског Позоришта лутака, пратио је Хелсиншки џез-оркестар UMO. Представа је одржана у оквиру првог хелсиншког фестивала луткарских позоришта SAMPO 2017.

У току фестивала, 30. августа, београдски глумци и аниматори прошетали су лутка Макса парком Esplanadi, где га је дочекао амбасадор Србије. Том приликом је деци Хелсинкија уручена порука деце Београда. На поруци су забележени стихови песника Љубивоја Ршумовића: “Цвеће је  украс баште, деца су украс цвета, а деца пуна маште, деца су украс света.“

На фотографији испод (с лева на десно): амбасадор Саша Обрадовић; Katariina Metsalampi, председавајућа Међународног уметничког удружења малих које је основала Европска комисија; Jari-Jussi Voile, креатор Макса Металика;  Владимир Лазић, директор Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда и  Бојан Барић, оснивач Позоришта лутака SAMPO из Хелсинкија, који је и режисер представе Max Metalik.