Printer Friendly Version Predstava Pozorišta „Pinokio“ u Helsinkiju @ 1 September 2017 01:05 PM

Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda održalo je 31. avgusta predstavu Max Metalik na sceni Espan lava u centru Helsinkija. Životnu i ljubavnu dramu lutka Maksa, visokog  5,2 metra, koji je pre 17 godina stvoren u Finskoj, da bi od 2000. godine postao junak beogradskog Pozorišta lutaka, pratio je Helsinški džez-orkestar UMO. Predstava je održana u okviru prvog helsinškog festivala lutkarskih pozorišta SAMPO 2017.

 

U toku festivala, 30. avgusta, beogradski glumci i animatori prošetali su lutka Maksa parkom Esplanadi, gde ga je dočekao ambasador Srbije. Tom prilikom je deci Helsinkija uručena poruka dece Beograda. Na poruci su zabeleženi stihovi pesnika Ljubivoja Ršumovića: “Cveće je  ukras bašte, deca su ukras cveta, a deca puna mašte, deca su ukras sveta.“

Na fotografiji ispod (s leva na desno): ambasador Saša Obradović; Katariina Metsalampi, predsedavajuća Međunarodnog umetničkog udruženja malih koje je osnovala Evropska komisija; Jari-Jussi Voile, kreator Maksa Metalika;  Vladimir Lazić, direktor Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda i  Bojan Barić, osnivač Pozorišta lutaka SAMPO iz Helsinkija, koji je i režiser predstave Max Metalik.