Printer Friendly Version Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ у Талину @ 26 April 2018 11:55 AM

26.04.2018.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је 23. и 24. априла на годишњој Конференцији председника парламената Европске уније која је одржана у Талину. Информацију о њеном обраћању преносимо непосредно са сајта Народне скупштине, на коме можете пронаћи и друге податке о овој Конференцији. 

 

Обраћање председнице Народне скупштине на Конференцији председника парламената ЕУ и земаља кандидата

 

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествуje на дводневној Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније и земаља кандидата у Талину, поручила је да је пуна приврженост Србије процесима евроинтеграција, заснована на уверењу да су сви напори, некада тешке и болне мере, у најбољем интересу наших грађана, мира, стабилности и просперитета региона, а тиме и ЕУ.


„Зато је важно да перспектива пуноправног чланства буде кредибилна, са видљивим циљевима које поставља стабилна и снажна ЕУ, полазећи од принципа и вредности на којима je овај велики пројекат заснован“, истакла је Гојковић обраћајући се председницима парламената.

Гојковић је нагласила да Србија улаже додатни напор у сопствене реформе и хармонизацију са стандардима ЕУ, о чему сведочи и позитиван Извештај Европске комисије о напретку Србије.

Председница Народне скупштине је указала да бројни изазови који стоје пред ЕУ и који се одвијају унутар ње, захтевају отвореност у дијалогу, мудрост у избору решења, храброст у њиховом спровођењу и солидарност у подношењу последица. 

„Историјски посматрано, ЕУ се непрекидно развијала превазилажењем криза, координацијом политика и изналажењем нових праваца деловања, док је паралелно текао процес проширења. Снажна или проширена ЕУ – то за нас није стварна алтернатива, јер важан део снаге Уније лежи управо у проширењу“, рекла је Гојковић и изразила наду да ће предстојећи самит у Софији у пуној мери афирмисати перспективу проширења и дати јој јасне смернице. 

Конференцији у Талину присуствује више од 30 председника парламената земаља ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ, а на отварању Конференције говорио је председник Европског парламента Антонио Тајани.

 

Фото 1: заједничка фотографија високих учесника Конференције (аутор: Ерик Пеинар).  

 

Фото 2: Билатерални сусрет председнице НС РС Маје Гојковић са председником Националног савета Аустрије Волфгангом Соботком (аутор: Ерик Пеинар).