Printer Friendly Version Посета делегације Министарства заштите животне средине Финској @ 5 November 2018 12:41 PM

Делегација Републике Србије предвођена в.д. помоћницом министра за међународну сарадњу Биљаном Филиповић Ђушић, заједно са представницама организације „UN Women“ задуженим за питања родне равноправности, боравила је у Хелсинкију, Финскa.

Током три дана посете, делегација се састала с челним људима најзначајнијих институција ове земље за област заштите животне средине и међународне сарадње: Министарства спољних послова, Министарства животне средине, енергетике и становања, Института за животну средину – SYKE, Националног Института за здравље и добробит људи, Фонда за иновације и Хелсиншке фондације за паметне и чисте технологије. Сусрети су одржани с циљем размене искустава, представљања основних приоритета у области животне средине, климатских промена и циркуларне економије, а ради успостављања даље сарадње са финским министарством и партнерским институцијама.

Помоћница министра Биљана Филиповић Ђушић, представила је финској страни приоритете Министартва заштите животне средине Републике Србије, говорила о процесу ЕУ интеграција и преговорима који су припрема за отварање Поглавља 27 “Животна средина и климатске промене“, истичући значај питања родне равноправности која су високо позиционирана од момента формирања независног министарства задуженог за област животне средине и која требају постати важан део свих политика и међународних уговора.

Пријем за делегацију уприличен је у Министарству спољних посова Републике Финске, од стране амбасадорке задужене за питања родне равноправности, Њ.Е. Katri Viinikka, када је договорено званично успостављање сарадње између две земље припремом Меморандума о разумевању о сарадњи у области заштите животне средине, којим би се дефинисале приоритетне области сарадње на пољу заштите животне средине, климатских промена, циркуларне економије и родне равноправности.