Printer Friendly Version Размена искустава Србије и Естоније о дигитализацији образовања @ 1 September 2019 12:13 PM

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и министарка образовања и истраживања Естоније Маилис Репс разговарали су данас у Талину о могућностима сарадње две земље у области образовања и истраживања.

Саговорници су, између осталог, разменили искуства о дигитализацији процеса образовања, о реформама у области стручног образовања и финансирању високог образовања. Министри су се сагласили да овај сусрет представља важан корак за будућу билатералну сарадњу.

Шарчевић је рекао да је посета Естонији добра прилика за размену искуства, пре свега у области дигитализације образовања. Он је указао да је Естонија земља од које Србија може много да научи.

Ученици из Естоније имају добар пласман на Писа тестирању. У тој земљи 73 одсто ученика похађа гимназије. Наш циљ  је у Србији 40 одсто ученика похађа гимназије, казао је Шарчевић.

Министарка Маилис Репс рекла је да је ово први сусрет естонског и српског министра образовања.

Желим да поделим искуства Естоније када је реч о иновацијама у области образовања, примени дигиталних решења и обуци наставника. С друге стране, заиста ме занима како се развио образовни систем у Србији, рекла је она.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја разговарали су и са експертима из Естоније о  дигиталној трансформацији образовања, високом образовању и стручном образовању, као и повезивању формалног и неформалног образовања.

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја посетила је и Фондацију за информациону технологију за образовање.