Printer Friendly Version Razmena iskustava Srbije i Estonije o digitalizaciji obrazovanja @ 1 September 2019 12:16 PM

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ministarka obrazovanja i istraživanja Estonije Mailis Reps razgovarali su danas u Talinu o mogućnostima saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i istraživanja.

Sagovornici su, između ostalog, razmenili iskustva o digitalizaciji procesa obrazovanja, o reformama u oblasti stručnog obrazovanja i finansiranju visokog obrazovanja. Ministri su se saglasili da ovaj susret predstavlja važan korak za buduću bilateralnu saradnju.

Šarčević je rekao da je poseta Estoniji dobra prilika za razmenu iskustva, pre svega u oblasti digitalizacije obrazovanja. On je ukazao da je Estonija zemlja od koje Srbija može mnogo da nauči.

Učenici iz Estonije imaju dobar plasman na Pisa testiranju. U toj zemlji 73 odsto učenika pohađa gimnazije. Naš cilj  je u Srbiji 40 odsto učenika pohađa gimnazije, kazao je Šarčević.

Ministarka Mailis Reps rekla je da je ovo prvi susret estonskog i srpskog ministra obrazovanja.

Želim da podelim iskustva Estonije kada je reč o inovacijama u oblasti obrazovanja, primeni digitalnih rešenja i obuci nastavnika. S druge strane, zaista me zanima kako se razvio obrazovni sistem u Srbiji, rekla je ona.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razgovarali su i sa ekspertima iz Estonije o  digitalnoj transformaciji obrazovanja, visokom obrazovanju i stručnom obrazovanju, kao i povezivanju formalnog i neformalnog obrazovanja.

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetila je i Fondaciju za informacionu tehnologiju za obrazovanje.