Printer Friendly Version Дани српског филма у Хеслинкију @ 28 October 2019 01:03 PM

Ревија Дани српског филма одржана је од 25. до 27. октобра ове године у хелсиншком биоскопу К-13. Ова културна манифестација се одржава већ девету годину за редом, у организацији Српско-финског друштва као носиоца пројекта суфинансираног средствима Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а уз помоћ Филмског центра Србије, Општине Хелсинки и Амбасаде Србије у Финској.

Ове године су се на програму нашли играни филмови „Такси блуз“ Мирослава Стаматова, „Јужни ветар“ Милоша Аврамовића и „Терет“ Огњена Главонића. По први пут је на овом фестивалу приказан и један дечји филм: „Злогоње“ режисера Рашка Миљковића, као и документарни филм „Окупирани биоскоп“ Сенке Домановић. Избор филмова је и ове године, у складу с могућностима, извршио Филмски центар Србије, док је гост фестивала био редитељ Мирослав Стаматов, чију је комедију „Такси блуз“, приказану на отварању фестивала гледало око 120 гледалаца. Укупан број гледалаца током пет филмских представа износио је око три стотине.

Фестивал је отворен обраћањем председника Српско-финског друштва Владана Јовановића и амбасадора Србије Саше Обрадовића, који је истакао значај очувања ове већ традиционалне филмске ревије као гаранта присуства наше уметности на финској културној сцени. Амбасадор је такође истакао да се 2019. године серијом манифестација обележава 90 година билатералних односа Србије и Финске, па је позвао публику да и ову филмску ревију сви заједно посвете том важном јубилеју.