Printer Friendly Version Dani srpskog filma u Heslinkiju @ 28 October 2019 01:05 PM

Revija Dani srpskog filma održana je od 25. do 27. oktobra ove godine u helsinškom bioskopu K-13. Ova kulturna manifestacija se održava već devetu godinu za redom, u organizaciji Srpsko-finskog društva kao nosioca projekta sufinansiranog sredstvima Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a uz pomoć Filmskog centra Srbije, Opštine Helsinki i Ambasade Srbije u Finskoj.

Ove godine su se na programu našli igrani filmovi „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Južni vetar“ Miloša Avramovića i „Teret“ Ognjena Glavonića. Po prvi put je na ovom festivalu prikazan i jedan dečji film: „Zlogonje“ režisera Raška Miljkovića, kao i dokumentarni film „Okupirani bioskop“ Senke Domanović. Izbor filmova je i ove godine, u skladu s mogućnostima, izvršio Filmski centar Srbije, dok je gost festivala bio reditelj Miroslav Stamatov, čiju je komediju „Taksi bluz“, prikazanu na otvaranju festivala gledalo oko 120 gledalaca. Ukupan broj gledalaca tokom pet filmskih  predstava iznosio je oko tri stotine. 

 Festival je otvoren obraćanjem predsednika Srpsko-finskog društva Vladana Jovanovića i ambasadora Srbije Saše Obradovića, koji je istakao značaj očuvanja ove već tradicionalne filmske revije kao garanta prisustva naše umetnosti na finskoj kulturnoj sceni. Ambasador je takođe istakao da se 2019. godine serijom manifestacija obeležava 90 godina bilateralnih odnosa Srbije i Finske, pa je pozvao publiku da i ovu filmsku reviju svi zajedno posvete tom važnom jubileju.