Printer Friendly Version Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u studijskoj poseti Finskoj @ 23 December 2019 09:03 AM

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ministarkom obrazovanja i kulture Republike Finske Li Anderson.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Odeljenja za opšte srednjoškolsko obrazovanje i stručno obrazovanje i obuku Mika Tamilehto (Mr Mika Tammilehto) i viši savetnik ministra iz Odeljenja za visoko obrazovanje i naučnu politiku Tomi Halonen (Mr Tomi Halonen) .

Tokom razgovora bilo je reči o nastavku saradnje Republike Srbije i Republike Finske, ali i o iskustvima Finske u vezi dosadašnje reforme opšteg i srednjeg stručnog obrazovanja, kurikulumu po kome se radi u različitim tipovima gimnazija, finansiranju visokog obrazovanja i inicijalnom obrazovanju nastavnika.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije tokom studijskog boravka u Finskoj sastali su se i sa predstavnicima Finske nacionalne agencije za obrazovanje i posetili više obrazovnih institucija.

Naime, jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je rad na novoj Strategiji razvoja obrazovanja do 2030. godine i u tom procesu važno je uzeti u obzir, iskustva drugih država.

Delegacija je tokom boravka u Finskoj obišla Srednju školu Brando,  Srednju škola Makelanrine, koja je jedna od 13 sportskih škola u toj zemlji.

U delegaciji iz Srbije bila je i direktorka TEMPUS kancelarije Marija Filipović Ožegović.