Printer Friendly Version Predavanje o srpskim svecima u Finskoj pravoslavnoj crkvi @ 12 October 2020 07:46 AM

              U kapeli Finske pravoslavne crkve Aleksanteri Syväriläisen u Helsinkiju, 7. oktobra ove godine, održano je zanimljivo predavanje posvećeno ikonama koje je ova kapela dobila na poklon u julu, a koje su naslikane u Srbiji i većinom predstavljaju svece Srpske pravoslavne crkve. U predavanju Seije Lapalainen, članice Srpsko-finskog društva, predstavljene su ličnosti ovih svetaca, njihov duhovni život i podvižništvo, uz kratko predstavljanje istorijskih trenutaka u kojima su živeli i manastira koje su za sobom ostavili. Tako je ovo predavanje na svojevrstan način, sledeći priču koja stoji iza 14 ikona, prošlo putevima srpske istorije, duhovnosti i srednjovekovne arhitekture i umetnosti.

            Na ikonama koje je otac Josef Vola sada izložio na posebnom zidu kapele, nalaze se sveti Jovan Vladimir, dukljanski knez iz 11. veka, čije se mošti danas čuvaju u Sabornoj pravoslavnoj crkvi u Tirani; sveti Simeon (veliki župan Stefan Nemanja), njegova žena Anastasija i njihov sin, sveti Sava; prvi srpski patrijarh Inokentije, čime se predavanje dotaklo i vremena cara Dušana Silnog; zatim, knez Lazar i kneginja Milica, s čijim se svetim dušama stiglo do Kosovskog boja; knez Stefan Lazarević, vojskovođa, pesnik Slova ljubve i ktitor manastira Manasije; prepodobna majka Angelina, žena izgnanog despota Stefana Slepog (sina despota Đurđa Brankovića) koja je podigla crkvu u Kupinovu; zatim sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, sveti Petar Cetinjski (Petar I Perović Njegoš), koji je predvodio Crnogorce u borbi za nezavisnost od Turaka, kao i tri žrtve ustaških zločina – novomučenici SPC: episkop Platon Banjalučki, arhimandrit i slikar Rafailo Šišatovački i stari Vukašin iz Jasenovca, koji je ostao upamćen po rečima što ih je izgovorio dok je surovo mučen: „Radi ti, dijete, svoj posao“.

            Predavanje, baš kao i molitva koja joj  je prethodila, održani su sasvim u skladu sa epidemiološkim preporukama: predavanju je zato prisustvovao mali broj unapred registrovanih posetilaca, koji su sedeli distancirani jedni od drugih (čast da se među njima nađe imao je i ambasador Srbije). Gospođa Lapalainen je zato izrazila želju da ovaj događaj ponovi pred širim auditorijumom, jednom, kad pandemija ostane za nama.