Printer Friendly Version Односи Србије и Естоније добри и без отворених питања @ 2 March 2021 10:59 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Никола Селаковић разговарали су данас на одвојеним састанцима са амбасадорком Републике Естоније Кристи Карелсон која Србију покрива на нерезиденцијалној основи из Будимпеште.

 

Брнабић је истакла да, имајући у виду да је Естонија један од светских лидера у ИТ сектору, постоји простор за унапређење сарадње у тој области, додавши да Србија напредује у развоју е-Управе.

 

 

Током састанка било је речи и о борби против Ковид-19 и напредовању у вакцинацији становништва.

 

Премијерка је нагласила да Србија не посустаје у борби са корона вирусом и да ће, уколико се настави овај темпо вакцинације становништва, ускоро бити ревакцинисано милион грађана.

 

Истовремено, како је додала, Србија, у складу са својим могућностима, настоји да помогне и државама у региону у набавци вакцина.

 

Брнабић је изразила захвалност на позиву да посети Естонију и истовремено упутила позив председници Владе те земље да дође у Београд, истакавши да две пријатељске земље имају још много простора за унапређење билатералне сарадње.

 

Селаковић је истакао да су билатерални односи две земље добри и без отворених питања, уз значајан потенцијал за унапређење.

 

 

 

Шеф српске дипломатије захвалио је Естонији на подршци Србији у процесу европских интеграција и нагласио да реформе остају у фокусу Владе Србије, додавши да значајан остварени напредак Србије није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора са ЕУ. Према његовим речима, нашу земљу охрабрују поруке да Естонија подржава агенду проширења ЕУ.

 

Министар Селаковић указао је да Србија жели да интензивира све облике економске сарадње са Естонијом, што укључује и повећање трговинске размене.

 

Селаковић је изразио наду да ће се, заједничким ангажманом, интензитет политичког дијалога и размена билатералних посета повећати, а имајући у виду добре односе наших земаља, позвао је естонске инвеститоре да у наредном периоду појачају своје присуство на тржишту Србије.

 

Амбасадорка Карелсон је указала на то да се ове године навршава две деценије од успостављања дипломатских односа Србије и Естоније и да се билатерални односи развијају у добром смеру.

 

Она је, говорећи о економији, оценила да се све земље налазе у истој или сличној ситуацији, а да је српска економија и у овако тешком времену стабилна.

 

Према њеним речима, било би добро да се успостави ближа сарадња естонских компанија са Привредном комором Србије.

 

 

Београд,

01. март 2021. године