| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Kulosaarentie 36
00570 ХЕЛСИНКИ
ФИНСКА

Телефон:  + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Локација/Мапа
Факс:        + 3589 / 684-87-83 Конзуларна надлежност
Е-mail: serbia@kolumbus.fi Почасни конзули
Е-mail: info.serbia@kolumbus.fi  
Веб сајт: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Министар Поповић у посети Естонији

19.06.2018.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић састао се 18. јуна ове године у Талину са естонском министарком за предузетништво и информациону технологију Урве Пало. На састанку су размотрене могућности интензивније сарадње две земље у областима електронске управе и иновација. За министра Поповића и његову делегацију приређена је презентација естонских достигнућа у области е-управе. Опширније на сајту РТС-а:  

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3174766/saradnja-srbije-i-estonije-u-oblasti-inovacija-i-digitalizacije.html


Туристичка понуда Србије на CNN-u

https://edition.cnn.com/travel/article/serbia-best-places-to-visit/index.html


 
 
Посета привредне делегације Пирота Тампереу

Представници пиротског Тигра АД, Д-Цомпанy из Бабушнице и Слободне зоне Пирот, заједно са амбасадором Србије у Финској, посетили су 06. јуна руководство компаније Текникум Гроуп ДОО из Састамале и обишли две њихове фабрике које производе гумено-техничку робу за клијенте широм света. Производња је веома компатибилна са програмима у компанијама Тигар АД и Д-Цомпанy што ствара могућност сарадње између ових компанија. Узвратна посета делегацијеТекникума предвиђена је до краја ове године.

Представници пиротских компанија састали су се 07. јуна и са руководством Привредне коморе Тампере, којом приликом је договорено учешће УО Привредне коморе Пирот на Сајму подизвођача у септембру ове године, са циљем стварања прилике да привреда пиротског округа учествује у великим уговорима финских привредника и добије профитабилне послове.

 


Фудбалски тим Србије освојио треће место на Мондијалиту у Хелсинкију

       У част одржавања предстојећег Светског купа у фудбалу, у Хелсинкију је 9. јуна одржано симпатично такмичење под називом Мондијалито, на коме су се у малом фудбалу на трави (6+1) такмичили  представници нација чије ће репрезентације наступити на великом такмичењу у Русији. Тим који је окупио и организовао амбасадор Србије, а који је, слично попут оног у Русији, био највиши на турниру, освојио је треће место, тако што је најпре победио Тим светских избеглица резултатом 3:0 (стрелци Чујков из пенала и Бане Илић који је дао два гола); потом, Колумбију са 2:0 (А. Шапоња из слободног ударца и Чујков), те Португал резултатом 1:0 (Ђ. Обрадовић). Русија је у полуфиналу била боља од Србије – 4:1, а једини гол за наш тим постигао је поново Дмитриј Чујков, конзул Амбасаде Белорусије и активни играч малог фудбала, који је изразио жељу да наступи за Србију и био један од најбољих играча турнира. Управо он је постигао и оба гола за наш тим у утакмици за треће место, у којој је Србија још једном победила Колумбију, овог пута резултатом 2:1. У финалу, Русија је била боља од Енглеске - 1:0.

Тим Србије (на фотографији, с лева на десно: стоје - Никола Поповић, Срђан Војиновић, Бранимир Илић, Горан Иваниш, Ђорђе Обрадовић, Мурат Дурмаз и Дмитриј Чујков; чуче – Васо Трифковић, Милош Арсић, амбасадор Саша Обрадовић, браћа Александар и Мирко Шапоња и резервни играч Милан Ђурић.

Најстарији играч у нашем тиму био је управо амбасадор Обрадовић (50), који је асистирао код нашег јединог гола у полуфиналу против Русије, а најмлађи његов син Ђорђе (20), који је постигао победоносни погодак на утакмици с Португалом. 

Снимак одлучујућег гола у борби за треће место, који је постигнут у последњим тренуцима утакмице, после сјајног проигравања Мирка Шапоње, можете погледати на фејсбук налогу Амбасаде. 

Наш тим је наступио у дресовима Фудбалског савеза Србије, који је на тај начин био и његов спонзор.

 


PULPAPER: На Сајму индустрије папира, дрвета и био-технологије

Амбасадор Србије са др Катарином Димић, са Aalto Универзитета у Хелсинкију.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова