| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Kulosaarentie 36
00570 ХЕЛСИНКИ
ФИНСКА

Телефон:  + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Локација/Мапа
Факс:        + 3589 / 684-87-83 Конзуларна надлежност
Е-mail: office@serbianembassy.fi Почасни конзули
Е-mail: info@serbianembassy.fi  
Веб сајт: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Могућност уласка наших грађана у Финску и Естонију

-Држављани Србије тренутно не могу да уђу у Финску, осим лица која имају регулисан боравак и оних која су чланови породица финских држављана. Транзит је дозвољен на аеродромима.

-Дозвољен је улазак у Финску лицима са регулисаним сталним боравком и члановима породица финских држављана (без обзира на држављанство), као и лицима која долазе из одређеног броја европских и трећих држава (само есенцијална и путовања везана за посао у случају трећих земаља) у којима је у претходних 14 дана регистровано мање од 8 нових случајева инфекције вирусом COVID-19 на 100.000 становника. Европске земље које испуњавају овај услов: Данска, Естонија, Исланд, Летонија, Литванија, Норвешка, Андора, Aустрија, Белгија, Кипар, Немачка, Грчка, Мађарска, Ирска, Италија, Лихтенштајн, Малта, Холандија, Сан Марино, Словачка, Словенија, Швајцарска и Ватикан; треће државе: Алжир, Аустралија, Грузија, Јапан, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина (под условом да ЕУ потврди постојање реципроцитета са њом).

 

-Држављанима Србије тренутно није дозвољен улазак у Естонију.

-Дозвољен је улазак у Естонију држављанима, лицима са регулисаним боравком или дугорочном визом, као и члановима њихових породица, који долазе из земаља чланица ЕУ, Шенген зоне, УК, Андоре, Монака, Сан Марина и Ватикана, као и држављана дванаест трећих држава са листе ЕУ (Алжир, Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис и Уругвај), под условом да не испољавају симптоме инфекције вирусом COVID-19. Самоизолација у трајању од 14 дана обавезна је за лица која долазе из свих горепоменутих држава у којима је у претходних 14 дана регистровано више од 16 нових случајева инфекције на 100.000 становника (листа доступна на линку: 

https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers).

Држављани страних земаља могу ући у Естонију ради запослења или студија, под условом да не испољавају симптоме инфекције вирусом COVID-19 и да поседују одговарајућу дозволу естонске полиције и граничне службе (уз обавезан карантин у трајању од 14 дана по уласку у Естонију).


Добри билатерални односи Србије и Финске који се могу и додатно унапредити

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова Финске Пеком Хавистом.

„Србија и Финска имају добре билатеране односе који могу додатно да се унапреде, нарочито на пољу економије. Захвални смо Финској на подршци евроинтеграцијама и подршци политици проширења ЕУ, рекао је шеф српске дипломатије на заједничкој конференцији са минстром Хавистом.

Министар Дачић је истакао да је Србија захвална Финској на подршци евроинтеграцијама, јер, како је рекао, постоје и земље у ЕУ које су против политике проширења, односно оне које сматрају да треба успорити са тим, док Унија сама не изврши реформе и промене после унутрашњих проблема. Додао је да је Србија спремна да учествује у свим иницијативама Финске у том погледу, као и да је спремна да отвори што више поглавља за време финског председавања, како би брже напредовала ка ЕУ.
Такође, Дачић је рекао да су теме разговора биле регионална сарадња, као и питање избора на KиМ. Пренео је да је у разговору са финским колегом истакао да Србија жели да се дијалогом дође до обострано прихватљивог решења за Kосово.

Шеф српске дипломатије је оцено да су билатерални односи Србије и Финске добри, али да нису довољно развијени, односно да могу да буду и значајно бољи, посебно у области економије. Подвукао је и да постоји читав низ других области у којима Србија и Финска могу успешно да сарађују, те да треба да радимо на дефинисању заједничких интереса.

Финском колеги захвалио је на посети и пожелео да му мандат буде обележен јачањем односа са Србијом и јачањем динамике билатералних сусрета на највишем нивоу.

Министар спољних послова Финске Пека Хависто истакао је да Финска подржава проширење ЕУ и да сматра да треба наставити процес, те да се нада и да ће током председавања Финске ЕУ напредовати и европско приближавање Северне Македоније и Албаније, што, како је додао, зависи од много фактора.

Министар Хависто је рекао да је његова земља спремна на све начине да помогне дијалогу Београда и Приштине, истичући да је за то важна добра воља свих страна. Изразио је наду да ће дијалог моћи ускоро да се настави и уверење да ће ЕУ у томе моћи да помогне.

„За нас је важно да Западни Балкан буде укључен у европску сарадњу. Тај регион није изван Европе. Ваша улога је важна у ЕУ. Подржавам европску сарадњу и сматрам да је Србија важна компонентна у њој", закључио је Хависто.


 
 
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

9. јул 2020

Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/01 и број 116-240/30-2020/01 o суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:
https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


Чланак о српским крафт пиварама

Медијска кућа у Финској “Olutposti”, чија мисија је да истакне и промовише културу пива и хране, у свом магазину је објавила чланак о српским крафт пиварама. Фински гости су свој боравак у нашој земљу и њеном главном граду преточили на четири странице свог часописа, описујући “крафт револуцију” у Србији. Том приликом нису крили одушевљење, не само експериментисањем са различитим укусима пива према одабиру наших мајстора пивара, већ и изврсним укусом хране која их је затекла и феноменом кафана.


Дачић уручио награду Новаку Ђоковићу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету

Дан дипломатије установљен је одлуком Владе из 2015. године, а 29. мај одређен је за датум обележавања у спомен на оснивање Књажевске канцеларије иностраних дела 1839. године. Успостављање ове канцеларије узима се за почетак професионалне дипломатије у нашој земљи.

Тог дана донето је Устројеније Књажевске канцеларије, на основу члана 5 „Турског Устава" из 1838. године. Указ о устројству је, уједно, био и наш први закон о уређењу и задацима Министарства.

Министарство спољних послова тим поводом данас је у знак сећања на сва имена која је изнедрила српска дипломатија угостила идола младих, човека који је својим успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе, пробудио успавани дух и свету послао поруку снажне спортске нације, која се поноси својом историјом и традицијом, Новака Ђоковића.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одао је признање Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији доделивши му награду за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету.

линк: http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/ministar/govori/22525-2020-05-29-08-14-09?lang=cyr

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова