| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Kulosaarentie 36
00570 ХЕЛСИНКИ
ФИНСКА

Телефон:  + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Локација/Мапа
Факс:        + 3589 / 684-87-83 Конзуларна надлежност
Е-mail: serbia@kolumbus.fi Почасни конзули
Е-mail: info.serbia@kolumbus.fi  
Веб сајт: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Добри билатерални односи Србије и Финске који се могу и додатно унапредити

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова Финске Пеком Хавистом.

„Србија и Финска имају добре билатеране односе који могу додатно да се унапреде, нарочито на пољу економије. Захвални смо Финској на подршци евроинтеграцијама и подршци политици проширења ЕУ, рекао је шеф српске дипломатије на заједничкој конференцији са минстром Хавистом.

Министар Дачић је истакао да је Србија захвална Финској на подршци евроинтеграцијама, јер, како је рекао, постоје и земље у ЕУ које су против политике проширења, односно оне које сматрају да треба успорити са тим, док Унија сама не изврши реформе и промене после унутрашњих проблема. Додао је да је Србија спремна да учествује у свим иницијативама Финске у том погледу, као и да је спремна да отвори што више поглавља за време финског председавања, како би брже напредовала ка ЕУ.
Такође, Дачић је рекао да су теме разговора биле регионална сарадња, као и питање избора на KиМ. Пренео је да је у разговору са финским колегом истакао да Србија жели да се дијалогом дође до обострано прихватљивог решења за Kосово.

Шеф српске дипломатије је оцено да су билатерални односи Србије и Финске добри, али да нису довољно развијени, односно да могу да буду и значајно бољи, посебно у области економије. Подвукао је и да постоји читав низ других области у којима Србија и Финска могу успешно да сарађују, те да треба да радимо на дефинисању заједничких интереса.

Финском колеги захвалио је на посети и пожелео да му мандат буде обележен јачањем односа са Србијом и јачањем динамике билатералних сусрета на највишем нивоу.

Министар спољних послова Финске Пека Хависто истакао је да Финска подржава проширење ЕУ и да сматра да треба наставити процес, те да се нада и да ће током председавања Финске ЕУ напредовати и европско приближавање Северне Македоније и Албаније, што, како је додао, зависи од много фактора.

Министар Хависто је рекао да је његова земља спремна на све начине да помогне дијалогу Београда и Приштине, истичући да је за то важна добра воља свих страна. Изразио је наду да ће дијалог моћи ускоро да се настави и уверење да ће ЕУ у томе моћи да помогне.

„За нас је важно да Западни Балкан буде укључен у европску сарадњу. Тај регион није изван Европе. Ваша улога је важна у ЕУ. Подржавам европску сарадњу и сматрам да је Србија важна компонентна у њој", закључио је Хависто.


Република Србија - кандидат за извршни савет УНЕСКА 2019 - 2023

Линк за брошуру:

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf


 
 
Скуп привредника у Амбасади

Представници десет финских компанија (Fortum, Outotec, UpCode World, KJK Capital, Vöner, Parviainen Architects, Capital Media, Tid Media, Junes Events) присуствовали су презентацији коју је амбасадор Србије Саша Обрадовић одржао 29. октобра.

 

Теме: економска стабилизација Србије; предности инвестирања у Србији; законски подстицаји за инвеститоре; сектори српске привреде који су у фокусу међународне економске сарадње; размена искустава привредника који планирају или разматрају могућности пословања у Србији са онима који ту већ послују.

 

 


Дани српског филма у Хеслинкију

Ревија Дани српског филма одржана је од 25. до 27. октобра ове године у хелсиншком биоскопу К-13. Ова културна манифестација се одржава већ девету годину за редом, у организацији Српско-финског друштва као носиоца пројекта суфинансираног средствима Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а уз помоћ Филмског центра Србије, Општине Хелсинки и Амбасаде Србије у Финској.

Ове године су се на програму нашли играни филмови „Такси блуз“ Мирослава Стаматова, „Јужни ветар“ Милоша Аврамовића и „Терет“ Огњена Главонића. По први пут је на овом фестивалу приказан и један дечји филм: „Злогоње“ режисера Рашка Миљковића, као и документарни филм „Окупирани биоскоп“ Сенке Домановић. Избор филмова је и ове године, у складу с могућностима, извршио Филмски центар Србије, док је гост фестивала био редитељ Мирослав Стаматов, чију је комедију „Такси блуз“, приказану на отварању фестивала гледало око 120 гледалаца. Укупан број гледалаца током пет филмских представа износио је око три стотине.

Фестивал је отворен обраћањем председника Српско-финског друштва Владана Јовановића и амбасадора Србије Саше Обрадовића, који је истакао значај очувања ове већ традиционалне филмске ревије као гаранта присуства наше уметности на финској културној сцени. Амбасадор је такође истакао да се 2019. године серијом манифестација обележава 90 година билатералних односа Србије и Финске, па је позвао публику да и ову филмску ревију сви заједно посвете том важном јубилеју.


Билатералне консултације у области безбедносне политике

Консултације из области безбедносне политике између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Финске одржане су 24. октобра у Хелсинкију. Консултације из ове области су саставни део континуираног билатералног дијалога министарстава две земље. 

Нашу делегацију је предводио помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, амбасадор Бранимир Филиповић, док је на челу финске делегације био генерални директор Политичког одељења Министарства спољних послова Финске, амбасадор Мико Кинунен. Током консултација, изражена је обострана спремност за унапређење билатералне сарадње у области безбедносне политике и размењена мишљења о низу тема од заједничког интереса, са посебним акцентом на политичку и безбедносну ситуацију на Западном Балкану, ангажман две земље у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, учешће у НАТО програму Партнерство за мир, као и актуелне изазове европске безбедности.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова