| |     latinica | english  
Насловна
Размена искустава Србије и Естоније о дигитализацији образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и министарка образовања и истраживања Естоније Маилис Репс разговарали су данас у Талину о могућностима сарадње две земље у области образовања и истраживања.

Саговорници су, између осталог, разменили искуства о дигитализацији процеса образовања, о реформама у области стручног образовања и финансирању високог образовања. Министри су се сагласили да овај сусрет представља важан корак за будућу билатералну сарадњу.

Шарчевић је рекао да је посета Естонији добра прилика за размену искуства, пре свега у области дигитализације образовања. Он је указао да је Естонија земља од које Србија може много да научи.

Ученици из Естоније имају добар пласман на Писа тестирању. У тој земљи 73 одсто ученика похађа гимназије. Наш циљ  је у Србији 40 одсто ученика похађа гимназије, казао је Шарчевић.

Министарка Маилис Репс рекла је да је ово први сусрет естонског и српског министра образовања.

Желим да поделим искуства Естоније када је реч о иновацијама у области образовања, примени дигиталних решења и обуци наставника. С друге стране, заиста ме занима како се развио образовни систем у Србији, рекла је она.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја разговарали су и са експертима из Естоније о  дигиталној трансформацији образовања, високом образовању и стручном образовању, као и повезивању формалног и неформалног образовања.

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја посетила је и Фондацију за информациону технологију за образовање.

 

 Министар Триван на састанку Европске уније у Хелсинкију

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван учествује на састанку министара у чију надлежност спадају питања заштите животне средине и климатских промена, који се 11. и 12. јула одржава у Хелсинкију. Теме састанка су: климатске промене, циркуларна економија и биодиверзитет. Фото: Дочек министарке Kriste Mikonen.Одлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Одлуке се могу преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfОТВОРЕНА ДИРЕКТНА ЛИНИЈА ЕрСрбије БЕОГРАД – ХЕЛСИНКИ

Свечаним пресецањем врпце на Хелсиншком аеродрому 1. јуна je отворена директна авио-линија ЕрСрбије Београд – Хелсинки – Београд (на фотографији: Јост Ден Хартог, генерални менаџер комерцијале ЕрСрбије и Кимо Меки, генерални директор ФинАвие).

 

Тим поводом су у Амбасади Србије одржане презентације компаније ЕрСрбија и Туристичке организације Србије којима су присуствовали бројни новинари из Београда и Хелсинкија, српски туристички оператери, представници ЕрСрбије и ФинАвие, као и представници више финских компанија заинтересованх за пословну сарадњу са Србијом. Госте су поздравили амбасадор Србије Њ. Е. Саша Обрадовић и амбасадор из Министарства спољних послова Финске Њ. Е. Петри Сало, који су пожелели  успех српској авио-компанији у овом послу и истакли значај нове линије за развој сарадње две земље у области туризма, привреде и културе. 

На тргу код Кампија је потом одржан промотивни мини-концерт Марије Шерифовић на коме су њени обожаваоци могли да чују „Молитву“, песму с којом је у Хелсинкију 2007. године победила на Еуросонгу.

 

Фотографије: Андрес Теис, Viisi Tahtea; Братислав Тошковић.

 

 ЂАЦИ ИЗ ГРОЦКЕ У КИРКОНУМИЈУ

Група одличних ђака Основне школе Илија Гарашанин из Гроцке са два наставника посетила је Основну школу Винелска из Кирконумија, где је боравила од 14. до 18. маја. Била је то узвратна посета представника наше школе Финској у оквиру пројекта Heritage Hubs. Док је у Гроцкој, раније ове године, обележен фински Stafettkarnevalen, у Кирконумију је представљено финско виђење српске славе.

На слици: Ђаци и наставници ОШ Илија Гарашанин из Гроцке са нашим дипломатом Исидором Ђорђевић у Кирконумију.Државни секретар Немања Стевановић учествовао на годишњој 129. министарској седници Савета Европе

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/21212--129-?lang=cyrНИКОЛА ТЕСЛА: један портрет

На Finfringe фестивалу у Туркуу, 11. маја је одиграна позоришна представа Јакопа Сквицата и Need театра из Трста “Никола Тесла: један портрет“. Промотери овe представе о животу најславнијег научника српског порекла били су Италијански културни центар у Финској, Амбасада Републике Србије и Амбасада Републике Хрватске.

 

 Турку: представљање могућности за инвестиције и пословну сарадњу са српским предузећима

У Центру за иновације Joki града Туркуа 27.марта је одржана заједничка презентација Србије, Румуније и Мађарске о могућностима инвестиционе и пословне сарадње финских компанија са ове три земље. Скуп је отворио председавајући Одбора WTC из Туркуа Јари Растас. Презентације су потом одржали  амбасадор Србије - Њ.Е. Саша Обрадовић, амбасадор Мађарске - Њ.Е. Ђерђ Уркути, румунски саветник за међународну економску сарадњу Адриан Кристеа, менаџер Пословног региона Турку – госпођа Мегуми Хајаши и некадашњи шеф FinPro из Будимпеште, задужен за Централну и Источну Европу, Кари Вахакангас.   Пројекција филма ЈЕСЕН САМУРАЈА

У оквиру програма Недеља европског филма, Амбасада Републике Србије у Хелсинкију Вас позива на бесплатну пројекцију филма „Јесен самураја“ режисера Данила Бећковића у уторак, 2. априла ове године у 19.00 сати у Eurooppasali, Malminkatu 16, Хелсинки.

 

Видимо се!Презентација инвестиционих и пословних могућности

У седишту државне агенције Business Finland у Хелсинкију 14. марта је одржана презентација инвестиционих и пословних могућности у Србији, Црној Гори и Северној Македонији. На скупу су говорили амбасадор Финске у Београду Перти Иконен, амбасадор Србије у Финској Саша Обрадовић, фински економски саветник Игор Маџаревић, директор Business Finland-а за Централну и Источну Европу Кирси-Марит Пољаченко, виши саветник ове агенције Алексеј Лепанен, представница агенције Finnpartenrship Сени Муиниека, као и агенције Finnvera Лиса Толванен.

(Фото:  Sandra Pöysäri)

 Конкурс за финансирање пројеката који својим кавалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписала је конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 01. априла 2019. године.

Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку

 http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Директан лет из Хелсинкија и још пет других разлога за одлазак у Србију

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/32a94b05-de52-4cfd-a3a8-19d0706ed738Прослава Дана државности Србије

Осмех Србије 

 

На Сретење, 15. фебруара ове године, у Амбасади Србије у Хелсинкију свечано је обележен Дан државности наше земље и деведесетогодишњица срспко-финских билатералних односа. 

 

Амбасадор Саша Обрадовић и Државни подсекретар Пекка Пуустинен.

 Сретење, Дан државности Републике Србије

Свим грађанима Републике Србије честитамо Сретење, Дан државности. Nova avio - linija za Helsinki – Air Serbia opens a connection to Belgrade

https://www.finavia.fi/en/newsroom/2019/new-airline-helsinki-airport-air-serbia-opens-connection-belgradeАмбасаде Србије, Мађарске и Румуније у Привредној комори Тампереа

У Регионалној привредној комори Тампереа 8. фебруара је одржана заједничка презентација амбасада Србије, Румуније и Мађарске о могућностима инвестиционе и пословне сарадње финских компанија са ове три земље. На презентацији су говорили амбасадор Србије Саша Обрадовић, амбасадор Мађарске György Urkuti и румунски саветник Adrian Cristea.MILEVA MARIĆ EINSTEIN u FINSKOJ, Jakobstad och Runebergsveckan

На традиционалној манифестацији Рунебергови дани у Пиетарсарију (Јакобстад) 2. фебруара 2019. одиграна је представа Милева Марић Ајнштајн, у извођењу Јелене Миле и Емила Хермансона Јанковића.

На слици: Сцена из представе.

Дуо Љевишка (Снежана Јандрлић и Јелена Мила) 3. фебруара је изводио народне песме са Косова и Метохије.

Опширније: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/3406511/predstava-mileva-maric-ajnstajn-pred-finskom-publikom.html  Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс за наведену област је отворен од 10. јануара до 01. марта 2019. године.
Циљ Конкурса је подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона.
Право учешћа на Конкурсу имају: установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, која су регистрована ван територије Републике Србије.
Сви заинтересовани могу преузети Формулар за конкурс културних делатности припадника српског народа у региону и Формулар за извештај – на званичној интернет страни Министарства - www.kultura.gov.rs
Резултати Конкурса биће објављени на званичној интернет страници Министарства културе и информисања Р. Србије, најкасније 60 дана од датума закључења Конкурса.
Текст Конкурса је доступан на интернет страни Министарства културе и информисања Р. Србије – www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi
Додатне информације о Кoнкурсу се могу добити у Министарству културе и информисања Р. Србије, сваког радног дана од 12,00 до 15,30 часова, на број телефона +381 11 3398 026 или e-mail:  mladen.veskovic@kultura.gov.rs
 Београдски ћошкови на фотографијама финског уметника

Са изложбе и представљања књиге финског фотографа Сакари Вике "Хотел Југославија".Учешће Србије на стручном семинару „Значење 1918. године“ на Турку универзитету

           У част стогодишњице завршетка Првог светског рата, српски историчар др Данило Шаренац, из Института за савремену историју Србије, одржао је 29. новембра 2018. на Турку универзитету стручну презентацију под насловом „Уништење. Ослобођење. Уједињење. Краљевина Србија 1918. године“.

            Предавање је одржано у оквиру семинара под називом „Значење 1918. године“ (за поједине европске народе), који је, на иницијативу Амбасаде Републике Пољске, одржан у заједничкој организацији Турку универзитета, Француског института у Хелсинкију, Мађарског културно-научног центра, Италијанског института за културу  и амбасада Пољске, Немачке, В. Британије, Чешке, Белгије, Бугарске, Литваније, Летоније, Хрватске, Румуније и Србије.

            На Универзитету је истовремено одржана изложба постера 12 европских земаља (Пољска, Чешка, Мађарска, Литванија, Бугарска, Србија, Хрватска, Италија, Немачка, Велика Британија, Француска и Грчка), насталих у време I светског рата, која је у октобру ове године већ била постављена у Европској сали у Хелсинкију.Доручак са финским студентима

Удружење финских студената организовало је 19. новембра доручак у кафеу Екберг у Хелсинкију са амбасадором Србије, на коме су могли да слушају о животу у Србији, њеној спољној политици, међународном положају и туристичкој понуди.Обавештење о упису у МКР лица којима се изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ

Обавештавају се државлјани Републике Србије који су рођени на територији бивших Република СФРЈ, а у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге Републике Србије, без одлагања покрену одговарајуће управне поступке из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у МКР у Републици Србији.

У противном, неће бити у могућности да прибаве нове путне исправе уколико приликом подношења захтева буду прилагали изводе из матичне књиге рођених које су издали органи из бивших Република СФРЈ.Изложба „У руци Божијој“ финског фотографа Саку Пасилахтија

У Амбасади Србије је 13. новембра отворена изложба реномираног финског фотографа и члана Српско-финског друштва Саку Пасилахтија под називом „У руци Божијој“. Десет уметничких фотографија великог формата приказују свакодневни живот и духовност Српских православних манастира и цркава на територији Србије и Црне Горе. Уметник је ову изложбу у Амбасади посветио великим историјским догађајима који се ове године обележавају: стогодишњици завршетка Првог светског рата у којем је Србија изгубила 1,2 милиона људи, као и прослави шест стотина година од оснивања манастира Манасија, задужбине деспота Стефана Лазаревића, чија је фреска из централне куполе главне манастирске цркве „Душе праведника у руци Божијој“ инспирисала уметника за назив ове изложбе.

 Изложба је отворена до краја новембра, сваким радним даном од 10 до 16 часова.Дан примирја у Првом светском рату и стогодишњица велике победе

11. новембар

Дан примирја у Првом светском рату и стогодишњица велике победе

 Свим грађанима Републике Србије честитамо овај велики јубилеј!Председник Републике Србијe на Конгресу Европске народне партије у Хелсинкију

 

Председник Републике Србије Њ.Е. Александар Вучић, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, представљао је своју политичку странку на конгресу Европске народне партије који је одржан у Хелсинкију 7. и 8. новембра 2018. године. На Конгресу су учествовали и високи представници Савеза војвођанских Мађара.Народни музеј у Београду

http://www.narodnimuzej.rs/ 

 Посета делегације Министарства заштите животне средине Финској

Делегација Републике Србије предвођена в.д. помоћницом министра за међународну сарадњу Биљаном Филиповић Ђушић, заједно са представницама организације „UN Women“ задуженим за питања родне равноправности, боравила је у Хелсинкију, Финскa.

Током три дана посете, делегација се састала с челним људима најзначајнијих институција ове земље за област заштите животне средине и међународне сарадње: Министарства спољних послова, Министарства животне средине, енергетике и становања, Института за животну средину – SYKE, Националног Института за здравље и добробит људи, Фонда за иновације и Хелсиншке фондације за паметне и чисте технологије. Сусрети су одржани с циљем размене искустава, представљања основних приоритета у области животне средине, климатских промена и циркуларне економије, а ради успостављања даље сарадње са финским министарством и партнерским институцијама.

Помоћница министра Биљана Филиповић Ђушић, представила је финској страни приоритете Министартва заштите животне средине Републике Србије, говорила о процесу ЕУ интеграција и преговорима који су припрема за отварање Поглавља 27 “Животна средина и климатске промене“, истичући значај питања родне равноправности која су високо позиционирана од момента формирања независног министарства задуженог за област животне средине и која требају постати важан део свих политика и међународних уговора.

Пријем за делегацију уприличен је у Министарству спољних посова Републике Финске, од стране амбасадорке задужене за питања родне равноправности, Њ.Е. Katri Viinikka, када је договорено званично успостављање сарадње између две земље припремом Меморандума о разумевању о сарадњи у области заштите животне средине, којим би се дефинисале приоритетне области сарадње на пољу заштите животне средине, климатских промена, циркуларне економије и родне равноправности.Дани српског филма

Дани српског филма одржаће се од 26. до 28. октобра у Хелсинкију, у биоскопу K-13 (Kanavakatu 12).

Организатор фестивала је Српско-финско друштво у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољњих послова Србије, Амбасадом Републике Србије у Хелсинкију и Филмским центром Србије.

Сатница пројекција:
- Петак 26.10. у 19.00 "Реквијум за госпођу Ј" редитеља Бојана Вулетића.
- Субота 27.10. у 17.00 "Зашто је Драган направио оркестар", документарни филм редитеља Николе Спасића.
- Субота 27.10. у 19.00 "Влажност" редитеља Николе Љуце.
- Недеља 28.10. у 17.00 "Отворених очију", документарни филм редитеља Марка Новаковића.
- Недеља 28.10. у 18.00 "Бандити у потрази за мамом" редитеља Косте Ристића.

Цена улазнице је 5€, плаћање на улазу картицом или у готовини. Продаја карата почиње пола сата пре почетка пројекције.Министар Поповић на Форуму о вештачкој интелигенцији у Хелсинкију

Министар за иновације и технолошки развој Републике Србије Ненад Поповић учествовао је са својим експертским тимом на AI Forumu, Министарској конференцији о будућности вешташке интелигенције у Европи, који је  8. и 9. октобра одржан у Хелсинкију. Том приликом је разговарао са финским министром економије Миком Линтилом (на слици), као и са европском комесарком за дигиталну економију и друштво Маријом Габријел.

 

Више о овој теми можете видети овде: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/3282769/popovic-i-gabrijeli-o-saradnji-u-oblasti-inovacija.html

 Реакција на текст „Црвену звезду прати крвопролиће“ новинара Еркија Кулманена (Erkki Kylmanen) од 25. септембра 2018. год.

 

Уреднику листа Helsingin sanomat

Реакција на текст „Црвену звезду прати крвопролиће“  новинара Еркија Кулманена (Erkki Kylmanen) од 25. септембра 2018. год.

 

Поштовани господине уредниче,

Амбасадори акредитовани у Хелсинкију су обично срећни када ваш лист посвети пажњу њиховој земљи на чак три стране. Ја то, нажалост, не могу да будем.

Водећи фудбалски клуб моје земље, са дугом спортском традицијом, који је 1991. године ушао у историју освојивши европски Куп шампиона, повезан је у тексту вашег новинара са крвопролићем и геноцидом, a због некадашњег вође навијача који је био оптужен пред Међународним трибуналом у Хагу. Председник моје земље је назван  „Звездиним хулиганом“, а за високог званичника МСП је изнета тврдња да је „повезан са црногорском мафијом“.

Када сам најзад добио превод овог дугог текста, осетио сам се, као званични представник Републике Србије у вашој дивној земљи – дубоко увређен.

Тачно је да се у Југославији догодило огромно крвопролиће. Тачно је да су многи у тим нечасним данима извршили тешка кривична дела против међународног хуманитарног права. Али ниједан званичник Републике Србије никада није осуђен пред Међународним трибуналом у Хагу за кривична дела извршена у Босни и Херцеговини.  Помињање једног фудбалског клуба чији су играчи рођени у време сукоба деведесетих у контексту геноцида и крвопролића није нимало фер. Када би сви наводи из вашег текста били поуздано проверени и доказани, неко би могао да постави питање званичницима УЕФА како је уопште могуће да се један такав клуб такмичи у Лиги шампиона.

Жао ми је што у вашим новинама немам прилику да прочитам понекад нешто о успесима владе моје земље у погледу економског опоравка и демократске стабилизације друштва, што је међународно препознато доделом статуса кандидата за ЕУ чланство. Борба против корупције и организованог криминала се налази високо на листи приоритета Владе Србије. Нема сумње да Србија у тој борби има још пуно тога да уради и стога јој је свака конструктивна критика добродошла. Други нас свакако боље виде од нас самих. Али у оштрим изразима вашег новинара Кулманена нисам, нажалост, нашао нимало симпатије нити добронамерности према друштву из кога долазим и зато сам осетио потребу да реагујем.  

Поштовани господине уредниче, захтевам да моје писмо објавите у целини.

 

                                                                                                                 Саша Обрадовић,

                                                                                                             Амбасадор Републике Србије

 

 

 

Helsingin sanomat päätoimittajalle

Vastine Erkki Kylmäsen artikkeliin, 23.syyskustä, ”Punatähteä seuraa verivana”

 

 

Hyvä Herra Päätoimittaja,

Helsinkiin sijoitetut suurlähettiläät ovat yleensä onnellisia kun Helsingin Sanomat huomioi heidän maataan peräti kolmen sivun verran. Minä en kuitenkaan voi olla.

Yksi maani johtavista jalkapalloseuroista, jolla on erittäin pitkät perinteet ja Euroopa Cup:in voitto vuodelta 1991, on teidän journalistinne artikkelissa kytketty kansanmurhaan ja verenvuodatukseen siksi että sen fanitoiminnan entinen johtaja on ollut syytettynä Haagin kansainvälisessä ihmisoikeustuomioistuimessa. Maani istuvaa presidenttiä nimiteltiin Red Star -huligaaniksi ja ulkoministeriömme korkean virkamiehen ilmoitettiin olevan kytköksissä montenegrolaiseen mafiaan.

Saadessani vihdoin pitkän artikkelinne käännöksen itselleni tunsin Serbian Tasavallan virallisena edustajana oloni syvästi loukatuksi.

On totta että entisessä Jugoslaviassa tapahtui hirmuisia veritöitä. On totta että noina kunniattomina päivinä monet tekivät vakavia rikoksia kansainvälisiä ihmisoikeuksia kohtaan. Mutta  yhtään Serbian Tasavallan edustajaa ei ole tuomittu Haagin kansainvälisessä ihmisoikeustuomioistuimessa Bosnia ja Hertzegovinassa tapahtuneista rikoksista.

Jalkapallojoukkueen, jonka nykyiset pelaajat ovat syntyneet 90 -luvun konfliktin aikoihin, yhdistäminen kansanmurhaan ei ole reilua. Jos kaikki artikkelinne väitteet näytettäisiin todeksi joku voisi kysyä UEFA:n virkamiehiltä kuinka on mahdollista että tällainen jalkapallojoukkue voi osallistua mestareiden liigaan.

Olen pahoillani siitä, etten saa lukea lehdessänne artikkelia Serbian nykyhallituksen menestyksekkäästä talouden elvyttämisestä ja maan demokratian vahvistamisesta, mikä on saanut jo kansainvälistäkin tunnustusta EU kandidaatti -statuksen muodossa.

Taistelu korruptiota vastaan on Serbian hallituksen tärkein tavoite. Siinä asiassa on epäilemättä vielä paljon työsarkaa jäljellä joten kaikki rakentava kritiikki on todella tervetullutta.

Toiset näkevät meidät paremmin kuin me itse. Toimittaja Kylmäsen kärkevissä ilmaisuissa ei valitettavasti ollut aistittavissa minkäänlaista sympatiaa tai hyväntahtoisuutta edustamaani yhteiskuntaa kohtaan.

Arvoisa päätoimittaja, vaadin teitä julkaisemaan kirjeeni kokonaan.

 

                                                                                                                               Sasa Obradovic,

                                                                                                                Serbian tasavallan suurlähettiläsИзложба постера из I светског рата у Европској сали

У сали Представништва ЕУ Комисије, Малминкату 16 у Хелсинкију, 3. октобра је отворена изложба постера 11 европских земаља насталих у време I светског рата.

На фотографијама:

1.      Амбасадор Србије Саша Обрадовић са заменицом шефа мисије Амбасаде Грчке Константином Камитси испред грчког постера из 1918. године „Братство  Грчке и Србије“.

2.      Са амбасадором Пољске Јарославом Сухоплесом испред пољских и српских постера.

3.      Амерички постер из 1916. године: „Спасимо Србију нашег савезника"Отворена изложба "Данас и сутра" у Амбасади Србије

1. октобар 2018.

 

У банкет сали Амбасаде Србије отворена је изложба уметника Сари Стајевић-Теодосин и њеног сина Виктора Теодосина, чиме Амбасада наставља праксу лепе сарадње са овдашњим уметницима српског порекла. Отварању је присуствовало око 50 посетилаца. Изложба ће трајати до 20. октобра, а отворена је сваког радног дана између 12 и 15.00.  

 

 

 

 Туристи из Србије посетили своју Амбасаду

 

Овај леп гест наших туриста још увек не значи да је Амбасада Републике Србије у Хелсинкију стављена на мапу туристичких знаменитости града; педесетак путника, од којих је највише дошло из општина Уб и Ваљево, једноставно је пожелело да види и поздрави свог земљака, амбасадора Обрадовића. Тако је ова група која је, иначе, пропутовала све европске земље, по први пут посетила и једну Амбасаду Србије, где је послужена традиционалним финским колачима, док је амбасадор на поклон добио, како и доликује, домаћу ракију. Путовање наших туриста, који су у Хелсинкију провели два дана, настављено је ка Санкт Петербургу.Посета Сеинајокију и региону Јужне Остроботније

Амбасадор Саша Обрадовић је 11. септембра посетио град Сеинајоки, где је на Технолошком  факултету одржао презентацију заинтересованим привредницима из овог града и региона Јужне Остроботније, центра финске прехрамбене индустрије, о економском развоју Србије и законским подстицајима за непосредне greenfield и brownfield инвеститоре. Нарочита пажња је посвећена управо потребама даљег развоја и технолошког унапређења прехрамбене индустрије у Србији која би била у складу са њеним пољопривредним потенцијалима.   


Oпширније...
Посета Северној Карелији

У организацији Дипломатског протокола Министарства спољних послова Финске, амбасадор Србије Саша Обрадовић посетио је град Јоенсуу и регион Северне Карелије, где је имао прилику да обиђе фабрике великих финских компанија Stora Enso Ouy и Abloy Ltd, седиште компаније Valamis Ltd која се бави производњом софтвера за едукацију, Европски шумарски институт и да присуствује предавањима професора са Универзитета Источне Финске на тему науке о светлости, шумске био-економије и значају компјутерске технологије у промени света у коме живимо. 

С потпредседником  Stora Enso Тимом Хеиком, амбасадор је разговарао о међународним инвестиционим пројектима ове компаније и изразио заинтересованост Србије за пренос технологије у области управљања шумама и производње биоматеријала. Упознао је домаћина са подстицајима које Влада Републике Србије нуди директним инвеститорима и позвао га да посети нашу земљу.

На слици: Stora Enso на терену – сеча стабала у Уимахарју крај Јоенсуа.

 Атлетичари Србије на Светском првенству у Тампереу

Јуниорска атлетска репрезентација Србије учествовала је на Светском првенству које је одржано у Тампереу од 10. до 15. јула. Елзан Бибић је освојио шесто место у трци на 1.500 метара и осмо у трци на 5.000 метара.

 

На слици: групни портрет младих српских атлетичара и њиховог стручног штаба са амбасадором Србије.

 Делегација фиснких лекара у Амбасади Србије

Три предавача из области геријатрије на Деветој конференцији српске медицинске дијаспоре која је одржана у Београду од 14. до 16. јуна ове године – проф. др Хариет Фине-Совери, проф. др. Јоуко Валдемар Лаврила и др Димитрије Јаковљевић, посетили су 9. јула Амбасаду Србије у Хелсинкију. Са амбасадором су разговарали о утисцима са Конференције, као и о могућим наставцима сарадње са српским институцијама у смислу даљег преношења знања и искуства, пре свега у области дефинисања општих потреба за подршком и помоћи старим лицима, преузимања системских решења Нордијског модела и помоћи у изради одговарајуће легислативе.

 

На слици Амбасадор Саша Обрадовић са супругом, проф. др Хариет Фине-Совери, проф. др Јоуко Лаврила, новинар Миа Мартини, Rapid Action Group Ltd. и др Димитрије Јаковљевић, члан Академско-пословног форума Срба у Финској, коме је на овогодишњој Конференцији уручена повеља Лекарске коморе Србије, чиме је постао њен  добровољни члан.  

 Министар Поповић у посети Естонији

19.06.2018.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић састао се 18. јуна ове године у Талину са естонском министарком за предузетништво и информациону технологију Урве Пало. На састанку су размотрене могућности интензивније сарадње две земље у областима електронске управе и иновација. За министра Поповића и његову делегацију приређена је презентација естонских достигнућа у области е-управе. Опширније на сајту РТС-а:  

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3174766/saradnja-srbije-i-estonije-u-oblasti-inovacija-i-digitalizacije.htmlПосета привредне делегације Пирота Тампереу

Представници пиротског Тигра АД, D-Company из Бабушнице и Слободне зоне Пирот, заједно са амбасадором Србије у Финској, посетили су 06. јуна руководство компаније Текникум Гроуп ДОО из Састамале и обишли две њихове фабрике које производе гумено-техничку робу за клијенте широм света. Производња је веома компатибилна са програмима у компанијама Тигар АД и D-Company што ствара могућност сарадње између ових компанија. Узвратна посета делегацијеТекникума предвиђена је до краја ове године.

Представници пиротских компанија састали су се 07. јуна и са руководством Привредне коморе Тампере, којом приликом је договорено учешће УО Привредне коморе Пирот на Сајму подизвођача у септембру ове године, са циљем стварања прилике да привреда пиротског округа учествује у великим уговорима финских привредника и добије профитабилне послове.

 Фудбалски тим Србије освојио треће место на Мондијалиту у Хелсинкију

       У част одржавања предстојећег Светског купа у фудбалу, у Хелсинкију је 9. јуна одржано симпатично такмичење под називом Мондијалито, на коме су се у малом фудбалу на трави (6+1) такмичили  представници нација чије ће репрезентације наступити на великом такмичењу у Русији. Тим који је окупио и организовао амбасадор Србије, а који је, слично попут оног у Русији, био највиши на турниру, освојио је треће место, тако што је најпре победио Тим светских избеглица резултатом 3:0 (стрелци Чујков из пенала и Бане Илић који је дао два гола); потом, Колумбију са 2:0 (А. Шапоња из слободног ударца и Чујков), те Португал резултатом 1:0 (Ђ. Обрадовић). Русија је у полуфиналу била боља од Србије – 4:1, а једини гол за наш тим постигао је поново Дмитриј Чујков, конзул Амбасаде Белорусије и активни играч малог фудбала, који је изразио жељу да наступи за Србију и био један од најбољих играча турнира. Управо он је постигао и оба гола за наш тим у утакмици за треће место, у којој је Србија још једном победила Колумбију, овог пута резултатом 2:1. У финалу, Русија је била боља од Енглеске - 1:0.

Тим Србије (на фотографији, с лева на десно: стоје - Никола Поповић, Срђан Војиновић, Бранимир Илић, Горан Иваниш, Ђорђе Обрадовић, Мурат Дурмаз и Дмитриј Чујков; чуче – Васо Трифковић, Милош Арсић, амбасадор Саша Обрадовић, браћа Александар и Мирко Шапоња и резервни играч Милан Ђурић.

Најстарији играч у нашем тиму био је управо амбасадор Обрадовић (50), који је асистирао код нашег јединог гола у полуфиналу против Русије, а најмлађи његов син Ђорђе (20), који је постигао победоносни погодак на утакмици с Португалом. 

Снимак одлучујућег гола у борби за треће место, који је постигнут у последњим тренуцима утакмице, после сјајног проигравања Мирка Шапоње, можете погледати на фејсбук налогу Амбасаде. 

Наш тим је наступио у дресовима Фудбалског савеза Србије, који је на тај начин био и његов спонзор.

 PULPAPER: На Сајму индустрије папира, дрвета и био-технологије

Амбасадор Србије са др Катарином Димић, са Aalto Универзитета у Хелсинкију.Закон о допунама Закона о држављанству и Закон о јединственом матичном броју грађана

Обавештавамо Вас да су донети Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана, који су објављени у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 24/2018 од 26.03.2018. године, а који су ступили на снагу дана 03.04.2018. године.

                Чланом 3. Закона  о допунама Закона о држављанству Републике Србије прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31.12.2016. године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији.

Захтев за стицање држављанства Републике Србије по наведеном правном основу може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије, односно до дана 03.04.2019. године.

Наведеним правним основом обухваћена је категорија лица која има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије на дан 31.12.2016. године, као и на дан подношења захтева и држављанство СФРЈ или неке од држава настале на територији СФРЈ.

За пријем по овом правном основу, потребно је да подносилац захтева попуни образац број 6 захтева за пријем у држављанство Републике Србије и потпише изјаву да Републику Србију сматра својом државом. Уз захтев потребно је да подносилац захтева приложи извод из матичне књиге рођених по месту рођења, уверење о држављанству неке од држава насталих на територији СФРЈ, копију докумената са фотографијом, као и извод из матичне књиге венчаних уколико је у браку.

Уколико је  подносилац захтева потписао сагласност да ово Министарство по службеној дужности прибави документацију, Министарство ће извршити проверу кроз електронске евиденције пребивалишта и боравишта грађана и о томе приложити доказ. Уверење о пребивалишту подносилац захтева може приложити и лично.

https://www.paragraf.rs/izmene_i_dopune/260318-zakon-o-dopunama-zakona-o-drzavljanstvu-republike-srbije.html

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-jedinstvenom-maticnom-broju-gradjana.html

 

 Учешће амбасадора на семинару ЕК у Талину – Хоће ли се ЕУ поново ширити?

У седишту Представништва Европске комисије у Талину 15. маја је одржан семинар под називом Will the European Union expand again? - на коме су главни говорници били министар спољних послова Естоније Свен Миксер, амбасадор Србије Саша Обрадовић и заменик начелника Одељења за Западни Балкан у EEAC EC Клајв Румболд.Туристичка понуда Србије на CNN-u

https://edition.cnn.com/travel/article/serbia-best-places-to-visit/index.htmlПредседница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ у Талину

26.04.2018.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је 23. и 24. априла на годишњој Конференцији председника парламената Европске уније која је одржана у Талину. Информацију о њеном обраћању преносимо непосредно са сајта Народне скупштине, на коме можете пронаћи и друге податке о овој Конференцији. 

 

Обраћање председнице Народне скупштине на Конференцији председника парламената ЕУ и земаља кандидата

 

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествуje на дводневној Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније и земаља кандидата у Талину, поручила је да је пуна приврженост Србије процесима евроинтеграција, заснована на уверењу да су сви напори, некада тешке и болне мере, у најбољем интересу наших грађана, мира, стабилности и просперитета региона, а тиме и ЕУ.


„Зато је важно да перспектива пуноправног чланства буде кредибилна, са видљивим циљевима које поставља стабилна и снажна ЕУ, полазећи од принципа и вредности на којима je овај велики пројекат заснован“, истакла је Гојковић обраћајући се председницима парламената.

Гојковић је нагласила да Србија улаже додатни напор у сопствене реформе и хармонизацију са стандардима ЕУ, о чему сведочи и позитиван Извештај Европске комисије о напретку Србије.

Председница Народне скупштине је указала да бројни изазови који стоје пред ЕУ и који се одвијају унутар ње, захтевају отвореност у дијалогу, мудрост у избору решења, храброст у њиховом спровођењу и солидарност у подношењу последица. 

„Историјски посматрано, ЕУ се непрекидно развијала превазилажењем криза, координацијом политика и изналажењем нових праваца деловања, док је паралелно текао процес проширења. Снажна или проширена ЕУ – то за нас није стварна алтернатива, јер важан део снаге Уније лежи управо у проширењу“, рекла је Гојковић и изразила наду да ће предстојећи самит у Софији у пуној мери афирмисати перспективу проширења и дати јој јасне смернице. 

Конференцији у Талину присуствује више од 30 председника парламената земаља ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ, а на отварању Конференције говорио је председник Европског парламента Антонио Тајани.

 

Фото 1: заједничка фотографија високих учесника Конференције (аутор: Ерик Пеинар).  

 

Фото 2: Билатерални сусрет председнице НС РС Маје Гојковић са председником Националног савета Аустрије Волфгангом Соботком (аутор: Ерик Пеинар). Филм „Козје уши“ на Недељи европског филма у Хелсинкију

12.4.2018.

 

Амбасада Републике Србије, у сарадњи с Филмским центром Србије, позива вас на  пројекцију играног филма Марка Костића Козје уши, који ће бити приказан на фестивалу European Film Weeks.   

 

Време: субота, 21. април 2018, у 16.30.

Место: Eurooppasali, Malminkatu 16, Heslinki.

Улаз је бесплатан.

Програм фестивала: https://ec.europa.eu/finland/sites/finland/files/film_weeks_esite_2018_netti.pdf

 Фински писци у посети Амбасади Србије

5. април 2018.

Фото: Амбасадор Србије Саша Обрадовић са Венлом Хиденсало, председницом финског ПЕН центра, ауторком романа Sinun Tahtesi о пикантним детаљима  из живота великог финског сликара Алберта Еделфелта (на слици лево) и Вером Тухтилом, филмском и позоришном сценаристкињом (десно). Семинар Explore the Balkans Business Opportunities

27. март 2018.

 

Србија на  Business Finland семинару Explore the Balkans Business Opportunities: Борис Тасић, извршни директор Finnpneumatic Oy Ltd, Саша Обрадовић, амбасадор, и др Драган Костић, извршни директор Слободне зоне Пирот.Информисање о новој платформи РТС

21.3.2018.

Обавештавамо да је медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

            Новом платформом је омогућено уживо праћење 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТС3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радиo канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3, и Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС-а. Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Android или IOS) или преко Facebook-a.Годишња прослава Српско-финског друштва

19.3.2018.

Друштво дивног пријатељства Срба и Финаца окупило се 17. марта ове године у просторијама кафеа Koket, у центру Хелсинкија.

 Билатералне политичке консултације у Министарству спољних послова Естоније

8. март 2018.

 

Подсекретар Министарства спољних послова Естоније за политичке послове Паул Тесалу и политички директор Министарства спољних послова Србије Зоран Вујић (на слици).

 Прослава стогодишњице првог естонског стицања независности

Амбасадор Републике Србије у Републици Естонији Саша Обрадовић учествовао је у прослави стогодишњице естонске независности, која је 23. и 24. фебруара ове године одржана у више естонских градова. 

 

На слици: Амбасадор у разговору са министром спољних послова Естоније Свеном Миксером. Слика испод: На пријему у Националном музеју Естоније у Тартуу. 

 

 Дан државности Републике Србије обележен пријемом у згради Амбасаде

На Сретење, 15. фебруара ове године, у Амбасади је свечано обележен Дан државности Републике Србије, у присуству више од сто представника дипломатског кора, Министарства спољних послова Финске, представника Српско-финског друштва, Финске и Српске православне цркве, Привредне коморе Финске, новинара и других угледних гостију. На пријему је свирао велики џез оркестар Aninkaisten Sӓvel из Туркуа (на слици новинара Џона Панија), а биле су изложене и уметничке фотографије Београда естонског фотографа Раута Туласа (из пројекта Министарства за европске интеграције РС „Примењена носталгија“).Сретење, Дан државности Републике Србије

Свим нашим грађанима честитамо Сретење, Дан државности Републике Србије.

Амбасада, због овог празника, неће радити са странкама 15. и 16. фебруара.Изложба Oд Монеа до Климта у Талину

Драгана Миловановић из Београда је коаутор врло популарног мултимедијалног 3Д спектакла који се већ десет месеци приказује у Талину (Helios Hall, Sauna 1-3, Стари град) под називом Од Монеа до Климта: Уметност у покрету (https://www.monet2klimt.ee/en/), на којем посетиоци могу да виде око 130 дела Клода Монеа, Винсента Ван Гога и Густава Климта. За госте Амбасаде Србије у Хелсинкију – представнике дипломатског кора, Министарства спољних послова и Привредне коморе Естоније - врата ове изложбе била су отворена 21. децембра увече. Изложба се наставља током 2018. године.


Oпширније...
Срећна Нова 2018. година и Божићни празници.Вечера са амбасадором Кине

 Амбасадор Кине Ли Чен са својом супругом посетио  је амбасадора Србије Сашу Обрадовића и његову супругу. Амбасадор Кине течно говори српски језик и велики је поштовалац нашег народа.

 Амбасадор Србије међу организаторима приказивања документарног филма о животу Сколтских Самија

Културна фондација Сколтских Самија и амбасадор Србије заједнички су 4. децембра организовали вече документарног филма о животу и историји Сколтских Самија „Каисина зачарана шума“, редитељке Катје Гаурилоф, који је освојио финску националну награду Jussi за најбољи документарац у 2016. години, као и гран при на Међународном филмском фестивалу „Северни карактер“ у Мурманску. Приказивање овог филма за дипломате и новинаре у бископу Andorra у Хелсинкију финансирало је финско Министарство спољних послова у оквиру обележавања стогодишњице независности своје земље.

 Посета министра Ненада Поповића Финској

Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој, посетио је Хелсинки 29. и 30. новембра, где се састао са финским министром економије Миком Линтилом (на слици), разменио искуства са финским експертима из Агенције за финансирање иновација Текес и учествовао на највећој светској смотри иновација и startup бизниса Slush 2017.

Србију су ове године на Slush-у представљала три startup предузећа: UrbiGo (urbigo.me) , Sunthetic (www.sunthetic.eu) и Mindy (mindyapp.com), за које је у Амбасади Србије приређен мали пријем на коме су имали прилику да разговарају са министром Поповићем и члановима његовог тима, као и представницима Фонда за иновациону делатност Републике Србије.  

 Учешће амбасадора на скупу „Могућности пословања са Србијом, Македонијом и Црном Гором“

Амбасадор Србије Саша Обрадовић говорио је на скупу Doing business with Serbia, Macedonia and Montenegro, који је Министарство спољних послова Финске организовало 29. новембра ове године у Хелсинкију. Скупу су присуствовале финске компаније Taaleri, Fortum, KKM, Valmet, Parviainen, Molok, Vaisala и Planmeca.Изложба Србе Лукића "Ми нисмо сами"

У Амбасади Републике Србије је 23. новембра отворена изложба керамике и цртежа српско-финског уметника Србе Лукића,члана УЛУПУДС-а и Финског удружења дизајнера "Орнамо". Овај уметник је до сада имао више самосталних изложби у Хелсинкију, Београду, Талину, Стокхолму и Порвоу, где живи. Изложба је отворена до 21. децембра, сваким радним даном од 12 до 16 сати. 

 

 

 

 

 


Oпширније...
Консултације у области социјалне заштите и мирног решавања радних спорова

Стални секретар финског Министарства за социјална питања и здравље Паиви Силанауке са тимом својих сарадника примила је делегацију Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, предвођену државним секретаром Ненадом Нерићем и директором Републичког фонда за социјалну заштиту Божидарем Дакићем. Разговор је вођен на тему савремених реформи социјалног система, права ратних ветерана, социјалне заштите избеглица и имиграната, родне равноправности, заштите од породичног насиља, положаја Рома и подршке породицама усвојитеља и хранитеља.

 

 

 

 


Oпширније...
Дани српског филмаRetrospektiva filmova Emira Kusturice u Talinu

Амбасадор Србије Саша Обрадовић отворио је ретропсективу филмова Емира Кустурице у биоскопу „Soprus“ у Талину 25. октобра ове године. Приликом пројекције првог филма „Доба Цигана“ („Дом за вешање“), биоскопска сала је била пуна, а крај овог величанственог филма дочекан је спонтаним аплаузoм и узвицима одобравања. Поред овог, естонска публика до 31. октобра има прилику да погледа још и следеће филмове: „Отац на службеном путу“, „Arizona Dream“, „Подземље“, „Црна мачка, бели мачор“, „Живот је чудо“ и „Марадона“.

 Амбасадори на утакмици

Амбасадор Финске у Србији  Њ. Е. Перти Иконен и амбасадор Србије у Финској Њ. Е. Саша Обрадовић заједно су гледали квалификациони меч у женском  фудбалу за одлазак на првенство света Финска – Србија (1:0), који је у хелсиншкој Арени одигран у недељу, 22. октобра. На температури која је још увек била подношљива, два амбасадора су искористила прилику да разговарају и о свом заједничком раду на унапређењу економских односа две земље.Интервју са амбасадором Сашом Обрадовићем

Привредна комора Финске – Finncham – објавила је интервју са амбасадором  Србије Сашом Обрадовићем на тему инвестиција и могућности пословне сарадње са Србијом. Интервју можете прочитати овде:

https://finncham.fi/2017/10/09/interview-h-e-mr-sasa-obradovic-serbian-ambassador-finland-serbia-investment-business-opportunities/

 Министар Дачић разговарао са министрима иностраних послова Републике Финске и Краљевине Шведске

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас министре иностраних послова Републике Финске Тимо Соинија и Краљевине Шведске Маргот Васлтром који се налазе у заједничкој посети Србији.

У срдачном разговору, министри су оценили да су билатерални односи Србије са Финском, односно Шведском добри и да је политички дијалог развијен. Изражен је интерес за даљим јачањем свих видова билатералне сарадње, нарочито у економској сфери.

Министар Дачић је изразио задовољство што се ове године навршава сто година од успостављања дипломатских односа са Шведском, а идуће године деведесет година дипломатских односа са Финском.

Захвалио је на досадашњој активној подршци Финске и Шведске када је реч о евроинтеграцијама Републике Србије и пренео је очекивања да ће се она и убудуће наставити. Истакао је да Србија изузетно цени досадашњу подршку и донације које су две земље дале кроз билатералну и развојну помоћ.

Министри из Скандинавије су позитивно оценили наставак свеобухватних реформи које спроводи Влада Србије и поновили спремност њихових замаља за наставак подршке европским интеграцијама Републике Србије и у даљем току преговарачког процеса са Европском унијом. Нагласили су да се залажу да политика проширења остане високо на агенди ЕУ.


У разговору су, такође, размењена мишљења у вези са актуелном ситуацијом у региону.Билатералне консултације из области политике одбране

У Хелсинкију су 4. октобра ове године одржане консултације представника министарстава одбране Републике Србије и Републике Финске, које ће постати редовна пракса у будућности. На фотографији: генерал-мајор Милан Мојсиловић, помоћник министра за политику одбране Републике Србије и генерал-мајор Jukka Juusti, стални секретар Министарства одбране Републике Финске (Извор: МО Републике Финске).

 Фото изложба "Примењена носталгија" у Националној библиотеци Естоније

Београдски фотограф Марко Николић и његов талински колега Раит Тулас остварили су овај уметнички пројекат на идеју и подстицај Министарства за европске интеграције Републике Србије, у коме су њих двојица фотографисали уличне призоре у граду оног другог, тражећи мотиве који их подсећају на сопствени град. Изложбу ове урбане поезије отворили су 21. септембра у Талину генерална директорка Националне библиотеке Естоније Јане Андресо,у чијем је фоајеу изложба постављена; Ања Ровић, државни секретар Министарства за европске интеграције, Аино Лепик фон Вирен,  подескретар за европске послове у Министарству спољних послова Естоније и амбасадор Србије у Естонији Саша Обрадовић, док се присутнима обратио и естонски уметник Раит Тулас. Изложба "Примењена носталгија" ће у децембру бити постављена у Београду. 

ФОТО:

Ања Ровић, Раит Тулас, Аине Лепик фон Вирен, Саша Обрадовић и Јане Андресо. Презентација могућности пословне сарадње са Србијом

У организацији Регионалне привредне коморе Хелсинкија, Амбасаде  Републике Србије, Развојне агенције Србије и Enterprise Europe Network, у Хелсинкију је 19. септембра одржан округли сто под називом „Могућности пословања у Србији“. На скупу су говорили Тату Раухамаки, директор Регионалне привредне коморе Хелсинкија, Саша Обрадовић, амбасадор, Јелена Аковић, саветница за стратешке инвестиције Развојне агенције Србије (http://www.ras.gov.rs/) и Сив Алберг, менаџер агенције Finnpartnership (http://www.finnpartnership.fi/www/en/index.php).  Наше фудбалерке у Финској

Јуниорска женска фудбалска репрезентација Србије У19 освојила је прво место на квалификационом турниру за Првенство Европе који је одржан у финском граду Ерикила. Младе Српкиње су савладале репрезентацију Босне и Херцеговине са 3:0, Израела са 3:0 и играле нерешено са Финском - 1:1. Последњем мечу је присуствовао и амбасадор Србије, који је пре утакмице посетио наш тим и честитао му на успеху.Студијска посета Националној библиотеци Финске

У организацији Европске комисије (TAIEX програм) и Националне библиотеке Финске као партнерске институције, делегација Министарства културе и информисања Републике Србије боравила је у тродневној студијској посети овој библиотеци у циљу упознавања са правном  регулативом  и процесима рада у области дигитализације културног наслеђа.

Делегацију је предводио др Дејан Масликовић, помоћник министра културе, а у њој су још били Тамара Шевић, руководилац Одељења за дигитализацију, Драгана Милуновић и Весна Јовановић Трифуновић, библиотекари Народне библиотеке Србије.

Уводно предавање, коме је присуствовао и амбасадор Србије, одржао је директор Националне библиотеке Финске Каи Екхолм (на  слици), а делегација је у оквиру својих активности посетила и Министарство за образовање и културу Финске, где је срела сталног секретара Аниту Лехикоинен.


Oпширније...
Министарка Јадранка Јоксимовић на састанку министара ЕУ у Талину

Министарка за европске ингтеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је 7. и 8. септембра у Талину на састанку министара ЕУ (Gymnich) који је био посвећен превенцији и борби против радикализације и насилног екстремизма.

На маргинама састанка - министарка Јоксимовић, шеф британске дипломатије Борис Џонсон и известилац за Србију Европског парламентa Дејвид Мекалистер. Представа Позоришта „Пинокио“ у Хелсинкију

Позориште лутака „Пинокио“ из Београда одржало је 31. августа представу Max Metalik на сцени Espan lava у центру Хелсинкија. Животну и љубавну драму лутка Макса, високог  5,2 метра, који је пре 17 година створен у Финској, да би од 2000. године постао јунак београдског Позоришта лутака, пратио је Хелсиншки џез-оркестар UMO. Представа је одржана у оквиру првог хелсиншког фестивала луткарских позоришта SAMPO 2017.

 


Oпширније...
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

28. јул 2017. године

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 2. децембра 2015. године, ступа на снагу 13. јула 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе, у периоду до 90 дана од датума уласка.


Oпширније...
Србија постаје чланица Конвенције о Европском шумарском институту

4. јул 2017. године

Амбасадор Републике Србије је 4. јула у Министарству спољних послова Републике Финске депоновао инструмент о ратификацији Конвенције о Европском шумарском институту. У складу с одредбама ове Конвенције, Република Србија постаје њена чланица 2. септембра 2017. године.

 


Oпширније...
Позив за достављање понуда за извођење радова у Амбасади Републике Србије у Хелсинкију

27. јун 2017. године

Амбасада Републике Србије у Хелсинкију позива заинтересоване компаније да у року од 15 дана доставе понуде за извођење следећих радова:

1. Реконструкција спољњег зида зграде и тротоара на улазу у ДКП,

2. Поправка улазне капије и реконструкција носећих стубова ограде (у складу са проценом могућа израда нове ограде),

3. Замена/уградња механизма са даљинском командом за отварање гаражних врата и санација гаражних врата,

4. Поправка/замена интерфона и механизма за отварање улазних врата Конзуларног одељења,

5. Санација плафона и паркета у канцеларији амбасадора.

Понуде је пожељно послати обједињене за све наведене радове, изражене у еврима без зарачунатог ПДВ-а.

За све додатне информације и заказивање евентуалног доласка ради процене можете се обратити путем електронске поште info.serbia@kolumbus.fi

као и на телефон +358 40 810 7965.

 

 Презентација и коктел у Амбасади Србије за чланове Finnish Guild of Travel Writers

13. јун 2017. године

Амбасада Републике Србије у Хелсинкију јуче је угостила 15 чланова финског Удружења новинара који пишу о туризму (Finnish Guild of Travel Writers).


Oпширније...
Њ.Е. Саша Обрадовић постао амбасадор у Естонији

8. јун 2017. године

 

Предајом акредитивног писма председници Керсти Каљулаид, Саша обрадовић је 8. јуна постао изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Естонији. Своју дужност ће обављати на нерезидентној основи.


Oпширније...
Конференција српске медицинске дијаспоре

6. јун 2017. године

Молимо посетите сајт http://serbiandiasporamedical.rs

и поделите информацију са колегама.Консултације о безбедносној политици са Републиком Финском

30. мај 2017. године

 Консултације из области безбедносне политике између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Финске одржане су 29. маја у Хелсинкију. Консултације из ове области су саставни део континуираног билатералног дијалога министарстава две земље. 


Oпширније...
Учешће представника МСП на Конференцији о оружју за масовно уништење, разоружању и непролиферацији

30. мај 2017. године

В.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, амбасадор Бранимир Филиповић, учествовао је на 13. Годишњој НАТО конференцији о контроли наоружања за масовно уништење, разоружању и непролиферацији која је, у периоду од 28. до 30. маја, одржана у Хелсинкију.


Oпширније...
Епископ Британско-скандинавске епархије Српске православне цркве посетио српску заједницу у Финској

23. април, 2017. године

Његово преосвештенство господин Доситеј, епископ Британско-скандинавске епархије Српске православне цркве посетио је 22. и 23. априла српску заједницу у Финској и служио литургију у Цркви св. Тројице у Хелсинкију.Европска филмска недеља у Хелсинкију

18. април 2017. године

Филм "Поред мене" у режији Стевана Филиповића из Србије отворио је данас Европску филмску недељау у Хелсинкију, традиционални фестивал који организују Представништво Европске комисије и Канцеларија за информисање европског парламента.

На фотографији: Амбасадор Саша Обрадовић се обраћа публици пре почетка пројекцијеОдржани избори за Председника Републике Србије

2. април 2017. године

У Амбасади Републике Србије у Хелсинкију по први пут је отворено бирачко место на изборима за Председника Републике Србије.

Осамдесет грађана је изашло на ово бирачко место.

За новог Председника Републике изабран је Александар Вучић.

Записник о раду бирачког одбораАмбасадор Саша Обрадовић посетио је православне заједнице у источној Лапонији: Рованиеми, Ивало, Нелим и Севетијарви

24. март 2017. године

На позив Финске православне цркве, дијацеза Оулу, Амбасадор Саша Обрадовић посетио је православне заједнице у источној Лапонији: Рованиеми, Ивало, Нелим и Севетијарви, где је посетио и Дом Сколтских Самија, једног ор ретких староседелачких народа Европе. ИЗБОРИ 2017 - Обавештење Републичке изборне коммисије

23. март 2017. године

Обавештење Републичке изборне комисије (YouTube)Конкурси за суфинансирање пројеката 2017.

16. март 2017. године

Конкурси за суфинансирање пројеката 2017.

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује конкурсе који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла.

Предмет оба конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Текст конкурса, обрасце пријава и остале информације можете добити на:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi-za-sufinansiranje-projekata-2017Гласање за председника Републике Србије у Амбасади у Хелсинкију

16. март 2017. године

Гласање за председника Републике Србије у Амбасади у Хелсинкију

Одлуком Републичке изборне  комисије, у Амбасади Републике Србије у Хелсинкију отворено је бирачко место број 40, на коме ће грађани који су се пријавили за гласање у иностранству до 11. марта 2017. године моћи да гласају за председника Републике Србије. Избори ће бити одржани 2. априла 2017. године, од 7 до 20 часова.Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

 3. март .2017. године

Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

Министарство финансија – Управа за јавни дуг, на основу члана 10. став 1. Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ („Службени гласник РС”, број 108/16), позива држављане бивших република СФРЈ, који су до 27. априла 1992. године девизну штедњу положили код банака са седиштем на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, као и држављане Републике Србије, који су до 27. априла 1992. године девизну штедњу положили код филијала банака са седиштем на територији Републике Србије, а које су се налазиле на територијама бивших република СФРЈ, да пријаве своја потраживања.

Пријава потраживања може се послати путем поште на адресу: Република Србија, Министарство финансија – Управа за јавни дуг, Сремска 3-5, Поштански преградак: 570, 11000 Београд 6, са назнаком „Пријава потраживања по основу девизне штедње”, почев од дана објављивања овог позива.


 


Oпширније...
Сретење, Дан државности Републике Србије

15. фебруар 2017. године

Сретење, Дан државности Републике Србије свечано је обележен дипломатским пријемом у Амбасади.

 


Oпширније...
Годишња прослава Српско-финског друштва

4. фебруар 2017. године

Запослени у Амбасади Републике Србије у Хелсинкију, присуствовали традиционалној годишњој прослави Српско-финског друштва у Хелсинкију.Студенти Славистичког центра Одсека за савремене језике Универзитета у Хелсинкију обележили су Дан Светог Савe.

27. јануар 2017. године

Студенти Славистичког центра Одсека за савремене језике Универзитета у Хелсинкију обележили су, 27. јануар, Дан Светог Саве.

На тематском часу овим поводом, којем је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Републици Финској, Њ.Е. Саша Обрадовић, студенти су на српском језику, извели химну Светом Сави.

Њ.Е. амбасадор Саша Обрадовић, студентима је одржао предавање о Светом Сави, његовом вишеструком значају у српској историји, са посебним акцентом на његов просветитељски рад.Увођење лица рођених 1999. године у евиденцију војних обвезника и јавни оглас за добровољно служење војног рока и слушаоце курса за резервне војне официре

24. јануар 2017. године

Увођење у војну евиденцију


У току jaнуара почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет.
 

Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка.

Спот


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

24. јануар 2017. године

 

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години, као и конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2017. години. Конкурси су отворени до 28. фебруара 2017. године.

Предмет конкурса је: финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству. Општи циљ конкурса је: подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи).


Oпширније...
Њ.Е. Саша Обрадовић предао акредитивно писмо Председнику Републике Финске

17. јануар 2017. године

Изванредни и опуномоћени  Амбасадор Републике Србије у Републици Финској Њ.Е. Саша Обрадовић, на  формалној аудијенцији у Председничкој палати, предао акредитивно писмо Председнику Републике Финске г. Саули Нинисту.


Oпширније...
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

30. децембар 2016. године

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, који је потписан у Риги, 5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

На основу овог споразума, држављани Републике Србије и држављани Народне Републике Кине, носиоци обичних пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе без визе до 30 (тридесет) дана од датума уласка.Митрополит Оулуа, г. Елиа, посетио Амбасаду Републике Србије у Хелсинкију

28. децембар 2016. године

Његово Високо Преосвештенство Финске православне цркве  г. Елиа, Митрополит Оулуа,посетио је Амбасаду Републике Србије у Хелсинкију и разговарао са амбасадором Сашом Обрадовићем.

 Посета Владана Јовановића, председника "Српско-финског друштва"

20. децембар 2016. године

Владан Јовановић, председник "Српско-финског друштва", удружења које се бави развијањем културних веза између финског и српског народа, јачањем сарадње и пријатељства између њих, посетио је Амбасаду Републике Србије у Хелсинкију. 

У разговору са амбасадором Сашом Обрадовићем, уз обострано изражену спремност за наставак сарадње, размотрене су и конкретне могућности за њено даље унапређење.
 Посета професорке Јохане Виркуле

 

13. децембар 2016. године

 

Амбасаду је посетила професорка Јохана Виркула, која на Славистичком центру Одсека за савремене језике Универзитета у Хелсинкију предаје српски језик и културу.

 

У разговору са амбасадором Сашом Обрадовићем размотрене су могућности за интензивирање сарадње на плану промоције српског језика и културе у Републици Финској.Посета амбасадора Републике Финске у Републици Србији, Њ.Е. Перти Иконена

2. децембар 2016. године

Амбасадор Републике Финске у Републици Србији, Њ.Е. Перти Иконен и његов економски саветник Игор Маџаревић, посетили су Амбасаду Републике Србије у Хелсинкију.

Током сусрета размењени су утисци о скупу "Могућност пословања у Србији, Македонији и Црној Гори" који је одржан 29. новембра 2016. године у Министарству за иностране послове Републике Финске, а на којем је учествовао и амбасадор Саша Обрадовић.Посета представника Републике Србије, учесника конференције "SLUSH 2016"

30. новембар 2016. године

Делегација Републике Србије, коју си чинили представници компаније “OrganicNet”, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фонда за иновациону делатност, на позив амбасадора Републике Србије у Финској, Саше Обрадовића, посетила је  Амбасаду Републике Србије у Хелсинкију.


Представници Србије претходно су учествовали на водећој европској конференцији за “startup” компаније -“SLUSH 2016”, која је одржана у периоду од 30. новембра до 1. децембра у Хелсинкију, те је током сусрета разговарано о утисцима са конфернције, као и могућностима за сарадњу са Републиком Финском у области иновационих технологија.Ступање амбасадора Саше Обрадовића на дужност

 

23. новембар 2016. године

 

Указом Председника Републике Србије дана 18. октобра 2016. године на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Републици Финској, постављен је Саша Обрадовић.

Амбасадор Саша Обрадовић је допутовао у Републику Финску и ступио на дужност дана 23. новембра 2016. године.

 Опозив Њ.Е. Славка Круљевића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Финској

 

16. новембар 2016. године

 

У складу са закључком Владе Републике Србије, на седници одржаној 13. септембра 2016. године, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Финској, Њ.Е. Славко Круљевић, званично је напустио Републику Финску дана 16. новембра 2016. године.

 

Дужност отправника послова a.i, до доласка новог амбасадора, обављаће заменик шефа мисије Исидора Ђорђевић.

 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатнеинформације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71stSt. Corp,бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, KitashinagawaShinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижниуложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5,површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540m², површина баште/дворишта 1,220 m², годинаизградње: 1978.


Oпширније...
СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ИМИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА, Немањина 22-26, Београд, које заступа Младен Шарчевић, министар
и
МИНИСТАРСТВО  СПОЉНИХ ПОСЛОВА, Кнеза Милоша 24‒26,  које заступа Ивица Дачић, министар,

полазећи од тога да Република Србија  има око 5 100 000 расељених српских грађана у око 100 земаља света, са преко 1137 клубова и удружења на свих пет континената, са разгранатом мрежом дипломатско-конзуларних представништава која, на резиденцијалној и нерезиденцијалној основи покрива 178 држава, са жељом да допринесу унапређивању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству и очувању српског језика и писма који су темељи колективног идентитета Срба у дијаспори и региону, постигли су сагласност о следећем:

 


Oпширније...
DANI SRPSKOG FILMA, HELSINKI 28-30. OKTOBAR 2016.

                                                 

       Ambasada Republike Srbije

  Embassy of the Republic of Serbia

                                                                   Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola

Zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet je iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u R.Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupkuВести
Размена искустава Србије и Естоније о дигитализацији образовања
Министар Триван на састанку Европске уније у Хелсинкију
Одлуке о суфинансирању пројеката
ОТВОРЕНА ДИРЕКТНА ЛИНИЈА ЕрСрбије БЕОГРАД – ХЕЛСИНКИ
ЂАЦИ ИЗ ГРОЦКЕ У КИРКОНУМИЈУ
Државни секретар Немања Стевановић учествовао на годишњој 129. министарској седници Савета Европе
НИКОЛА ТЕСЛА: један портрет
Турку: представљање могућности за инвестиције и пословну сарадњу са српским предузећима
Пројекција филма ЈЕСЕН САМУРАЈА
Презентација инвестиционих и пословних могућности
Конкурс за финансирање пројеката који својим кавалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Директан лет из Хелсинкија и још пет других разлога за одлазак у Србију
Прослава Дана државности Србије
Сретење, Дан државности Републике Србије
Nova avio - linija za Helsinki – Air Serbia opens a connection to Belgrade
Амбасаде Србије, Мађарске и Румуније у Привредној комори Тампереа
MILEVA MARIĆ EINSTEIN u FINSKOJ, Jakobstad och Runebergsveckan
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2019. години
Београдски ћошкови на фотографијама финског уметника
Учешће Србије на стручном семинару „Значење 1918. године“ на Турку универзитету
Доручак са финским студентима
Обавештење о упису у МКР лица којима се изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ
Изложба „У руци Божијој“ финског фотографа Саку Пасилахтија
Дан примирја у Првом светском рату и стогодишњица велике победе
Председник Републике Србијe на Конгресу Европске народне партије у Хелсинкију
Народни музеј у Београду
Посета делегације Министарства заштите животне средине Финској
Дани српског филма
Министар Поповић на Форуму о вештачкој интелигенцији у Хелсинкију
Реакција на текст „Црвену звезду прати крвопролиће“ новинара Еркија Кулманена (Erkki Kylmanen) од 25. септембра 2018. год.
Изложба постера из I светског рата у Европској сали
Отворена изложба "Данас и сутра" у Амбасади Србије
Туристи из Србије посетили своју Амбасаду
Посета Сеинајокију и региону Јужне Остроботније
Посета Северној Карелији
Атлетичари Србије на Светском првенству у Тампереу
Делегација фиснких лекара у Амбасади Србије
Министар Поповић у посети Естонији
Посета привредне делегације Пирота Тампереу
Фудбалски тим Србије освојио треће место на Мондијалиту у Хелсинкију
PULPAPER: На Сајму индустрије папира, дрвета и био-технологије
Закон о допунама Закона о држављанству и Закон о јединственом матичном броју грађана
Учешће амбасадора на семинару ЕК у Талину – Хоће ли се ЕУ поново ширити?
Туристичка понуда Србије на CNN-u
Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ у Талину
Филм „Козје уши“ на Недељи европског филма у Хелсинкију
Фински писци у посети Амбасади Србије
Семинар Explore the Balkans Business Opportunities
Информисање о новој платформи РТС
Годишња прослава Српско-финског друштва
Билатералне политичке консултације у Министарству спољних послова Естоније
Прослава стогодишњице првог естонског стицања независности
Дан државности Републике Србије обележен пријемом у згради Амбасаде
Сретење, Дан државности Републике Србије
Изложба Oд Монеа до Климта у Талину
Срећна Нова 2018. година и Божићни празници.
Вечера са амбасадором Кине
Амбасадор Србије међу организаторима приказивања документарног филма о животу Сколтских Самија
Посета министра Ненада Поповића Финској
Учешће амбасадора на скупу „Могућности пословања са Србијом, Македонијом и Црном Гором“
Изложба Србе Лукића "Ми нисмо сами"
Консултације у области социјалне заштите и мирног решавања радних спорова
Дани српског филма
Retrospektiva filmova Emira Kusturice u Talinu
Амбасадори на утакмици
Интервју са амбасадором Сашом Обрадовићем
Министар Дачић разговарао са министрима иностраних послова Републике Финске и Краљевине Шведске
Билатералне консултације из области политике одбране
Фото изложба "Примењена носталгија" у Националној библиотеци Естоније
Презентација могућности пословне сарадње са Србијом
Наше фудбалерке у Финској
Студијска посета Националној библиотеци Финске
Министарка Јадранка Јоксимовић на састанку министара ЕУ у Талину
Представа Позоришта „Пинокио“ у Хелсинкију
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Србија постаје чланица Конвенције о Европском шумарском институту
Позив за достављање понуда за извођење радова у Амбасади Републике Србије у Хелсинкију
Презентација и коктел у Амбасади Србије за чланове Finnish Guild of Travel Writers
Њ.Е. Саша Обрадовић постао амбасадор у Естонији
Конференција српске медицинске дијаспоре
Консултације о безбедносној политици са Републиком Финском
Учешће представника МСП на Конференцији о оружју за масовно уништење, разоружању и непролиферацији
Епископ Британско-скандинавске епархије Српске православне цркве посетио српску заједницу у Финској
Европска филмска недеља у Хелсинкију
Одржани избори за Председника Републике Србије
Амбасадор Саша Обрадовић посетио је православне заједнице у источној Лапонији: Рованиеми, Ивало, Нелим и Севетијарви
ИЗБОРИ 2017 - Обавештење Републичке изборне коммисије
Конкурси за суфинансирање пројеката 2017.
Гласање за председника Републике Србије у Амбасади у Хелсинкију
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Сретење, Дан државности Републике Србије
Годишња прослава Српско-финског друштва
Студенти Славистичког центра Одсека за савремене језике Универзитета у Хелсинкију обележили су Дан Светог Савe.
Увођење лица рођених 1999. године у евиденцију војних обвезника и јавни оглас за добровољно служење војног рока и слушаоце курса за резервне војне официре
Конкурс за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству у 2017. години
Њ.Е. Саша Обрадовић предао акредитивно писмо Председнику Републике Финске
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
Митрополит Оулуа, г. Елиа, посетио Амбасаду Републике Србије у Хелсинкију
Посета Владана Јовановића, председника "Српско-финског друштва"
Посета професорке Јохане Виркуле
Посета амбасадора Републике Финске у Републици Србији, Њ.Е. Перти Иконена
Посета представника Републике Србије, учесника конференције "SLUSH 2016"
Ступање амбасадора Саше Обрадовића на дужност
Опозив Њ.Е. Славка Круљевића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Финској
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ
СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ИМИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
DANI SRPSKOG FILMA, HELSINKI 28-30. OKTOBAR 2016.
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Архива вести