| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Kulosaarentie 36
00570 HELSINKI
FINSKA

Telefon: + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Lokacija/Mapa
Faks:     + 3589 / 684-87-83 Konzularna nadležnost
E-mail: serbia@kolumbus.fi Počasni konzuli
E-mail: info.serbia@kolumbus.fi  
Veb sajt: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Ministar Popović u poseti Estoniji

19.06.2018.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović sastao se 18. juna ove godine u Talinu sa estonskom ministarkom za preduzetništvo i informacionu tehnologiju Urve Palo. Na sastanku su razmotrene mogućnosti intenzivnije saradnje dve zemlje u oblastima elektronske uprave i inovacija. Za ministra Popovića i njegovu delegaciju priređena je prezentacija estonskih dostignuća u oblasti e-uprave. Opširnije na sajtu RTS-a:  

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3174766/saradnja-srbije-i-estonije-u-oblasti-inovacija-i-digitalizacije.html


Turistička ponuda Srbije na CNN-u

https://edition.cnn.com/travel/article/serbia-best-places-to-visit/index.html


 
 
Poseta privredne delegacije Pirota Tampereu

Predstavnici pirotskog Tigra AD, D-Company iz Babušnice i Slobodne zone Pirot, zajedno sa ambasadorom Srbije u Finskoj, posetili su 06. juna rukovodstvo kompanije Teknikum Group DOO iz Sastamale i obišli dve njihove fabrike koje proizvode gumeno-tehničku robu za klijente širom sveta. Proizvodnja je veoma kompatibilna sa programima u kompanijama Tigar AD i D-Company što stvara mogućnost saradnje između ovih kompanija. Uzvratna poseta delegacijeTeknikuma predviđena je do kraja ove godine.

Predstavnici pirotskih kompanija sastali su se 07. juna i sa rukovodstvom Privredne komore Tampere, kojom prilikom je dogovoreno učešće UO Privredne komore Pirot na Sajmu podizvođača u septembru ove godine, sa ciljem stvaranja prilike da privreda pirotskog okruga učestvuje u velikim ugovorima finskih privrednika i dobije profitabilne poslove.

 


Fudbalski tim Srbije osvojio treće mesto na Mondijalitu u Helsinkiju

      U čast održavanja predstojećeg Svetskog kupa u fudbalu, u Helsinkiju je 9. juna održano simpatično takmičenje pod nazivom Mondijalito, na kome su se u malom fudbalu na travi (6+1) takmičili  predstavnici nacija čije će reprezentacije nastupiti na velikom takmičenju u Rusiji. Tim koji je okupio i organizovao ambasador Srbije, a koji je, slično poput onog u Rusiji, bio najviši na turniru, osvojio je treće mesto, tako što je najpre pobedio Tim svetskih izbeglica rezultatom 3:0 (strelci Čujkov iz penala i Bane Ilić koji je dao dva gola); potom, Kolumbiju sa 2:0 (A. Šaponja iz slobodnog udarca i Čujkov), te Portugal rezultatom 1:0 (Đ. Obradović). Rusija je u polufinalu bila bolja od Srbije – 4:1, a jedini gol za naš tim postigao je ponovo Dmitrij Čujkov, konzul Ambasade Belorusije i aktivni igrač malog fudbala, koji je izrazio želju da nastupi za Srbiju i bio jedan od najboljih igrača turnira. Upravo on je postigao i oba gola za naš tim u utakmici za treće mesto, u kojoj je Srbija još jednom pobedila Kolumbiju, ovog puta rezultatom 2:1. U finalu, Rusija je bila bolja od Engleske - 1:0.

 

Tim Srbije (na fotografiji, s leva na desno: stoje - Nikola Popović, Srđan Vojinović, Branimir Ilić, Goran Ivaniš, Đorđe Obradović, Murat Durmaz i Dmitrij Čujkov; čuče – Vaso Trifković, Miloš Arsić, ambasador Saša Obradović, braća Aleksandar i Mirko Šaponja i rezervni igrač Milan Đurić.

 

Najstariji igrač u našem timu bio je upravo ambasador Obradović (50), koji je asistirao kod našeg jedinog gola u polufinalu protiv Rusije, a najmlađi njegov sin Đorđe (20), koji je postigao pobedonosni pogodak na utakmici s Portugalom. 

Snimak odlučujućeg gola u borbi za treće mesto, koji je postignut u poslednjim trenucima utakmice, posle sjajnog proigravanja Mirka Šaponje, možete pogledati na fejsbuk nalogu Ambasade. 

Naš tim je nastupio u dresovima Fudbalskog saveza Srbije, koji je na taj način bio i njegov sponzor.

 


PULPAPER: Na Sajmu industrije papira, drveta i bio-tehnologije

Ambasador Srbije sa dr Katarinom Dimić, sa Aalto Univerziteta u Helsinkiju.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova