| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Kulosaarentie 36
00570 HELSINKI
FINSKA

Telefon: + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Lokacija/Mapa
Faks:     + 3589 / 684-87-83 Konzularna nadležnost
E-mail: serbia@kolumbus.fi Počasni konzuli
E-mail: info.serbia@kolumbus.fi  
Veb sajt: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Intervju sa ambasadorom Sašom Obradovićem

Privredna komora Finske – Finncham – objavila je intervju sa ambasadorom  Srbije Sašom Obradovićem na temu investicija i mogućnosti poslovne saradnje sa Srbijom. Intervju možete pročitati ovde:

https://finncham.fi/2017/10/09/interview-h-e-mr-sasa-obradovic-serbian-ambassador-finland-serbia-investment-business-opportunities/

 


Ministar Dačić razgovarao sa ministrima inostranih poslova Republike Finske i Kraljevine Švedske

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ministre inostranih poslova Republike Finske Timo Soinija i Kraljevine Švedske Margot Vasltrom koji se nalaze u zajedničkoj poseti Srbiji.

U srdačnom razgovoru, ministri su ocenili da su bilateralni odnosi Srbije sa Finskom, odnosno Švedskom dobri i da je politički dijalog razvijen. Izražen je interes za daljim jačanjem svih vidova bilateralne saradnje, naročito u ekonomskoj sferi.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo što se ove godine navršava sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Švedskom, a iduće godine devedeset godina diplomatskih odnosa sa Finskom.

Zahvalio je na dosadašnjoj aktivnoj podršci Finske i Švedske kada je reč o evrointegracijama Republike Srbije i preneo je očekivanja da će se ona i ubuduće nastaviti. Istakao je da Srbija izuzetno ceni dosadašnju podršku i donacije koje su dve zemlje dale kroz bilateralnu i razvojnu pomoć.

Ministri iz Skandinavije su pozitivno ocenili nastavak sveobuhvatnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i ponovili spremnost njihovih zamalja za nastavak podrške evropskim integracijama Republike Srbije i u daljem toku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom. Naglasili su da se zalažu da politika proširenja ostane visoko na agendi EU.

U razgovoru su, takođe, razmenjena mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom u regionu.

 


 
 
Bilateralne konsultacije iz oblasti politike odbrane

U Helsinkiju su 4. oktobra ove godine održane konsultacije predstavnika ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Finske, koje će postati redovna praksa u budućnosti. Na fotografiji: general-major Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Republike Srbije i general-major Jukka Juusti, stalni sekretar Ministarstva odbrane Republike Finske (Izvor: MO Republike Finske).

 


Foto izložba "Primenjena nostalgija" u Nacionalnoj biblioteci Estonije

Beogradski fotograf Marko Nikolić i njegov talinski kolega Rait Tulas ostvarili su ovaj umetnički projekat na ideju i podsticaj Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, u kome su njih dvojica fotografisali ulične prizore u gradu onog drugog, tražeći motive koji ih podsećaju na sopstveni grad. Izložbu ove urbane poezije otvorili su 21. septembra u Talinu generalna direktorka Nacionalne biblioteke Estonije Jane Andreso,u čijem je foajeu izložba postavljena; Anja Rović, državni sekretar Ministarstva za evropske integracije, Aino Lepik fon Viren,  podeskretar za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije i ambasador Srbije u Estoniji Saša Obradović, dok se prisutnima obratio i estonski umetnik Rait Tulas. Izložba "Primenjena nostalgija" će u decembru biti postavljena u Beogradu. 

 

 

Foto: Anja Rović, Rait Tulas, Aine Lepik fon Viren, Saša Obradović i Jane Andreso. 


Prezentacija mogućnosti poslovne saradnje sa Srbijom

U organizaciji Regionalne privredne komore Helsinkija, Ambasade  Republike Srbije, Razvojne agencije Srbije i Enterprise Europe Network, u Helsinkiju je 19. septembra održan okrugli sto pod nazivom „Mogućnosti poslovanja u Srbiji“. Na skupu su govorili Tatu Rauhamaki, direktor Regionalne privredne komore Helsinkija, Saša Obradović, ambasador, Jelena Aković, savetnica za strateške investicije Razvojne agencije Srbije (http://www.ras.gov.rs/) i Siv Alberg, menadžer agencije Finnpartnership (http://www.finnpartnership.fi/www/en/index.php).


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova