| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Kulosaarentie 36
00570 HELSINKI
FINSKA

Telefon: + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Lokacija/Mapa
Faks:     + 3589 / 684-87-83 Konzularna nadležnost
E-mail: office@serbianembassy.fi Počasni konzuli
E-mail: info@serbianembassy.fi  
Veb sajt: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Mogućnost ulaska naših građana u Finsku i Estoniju

-Državljani Srbije trenutno ne mogu da uđu u Finsku, osim lica koja imaju regulisan boravak i onih koja su članovi porodica finskih državljana. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.

-Dozvoljen je ulazak u Finsku licima sa regulisanim stalnim boravkom i članovima porodica finskih državljana (bez obzira na državljanstvo), kao i licima koja dolaze iz određenog broja evropskih i trećih država (samo esencijalna i putovanja vezana za posao u slučaju trećih zemalja) u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano manje od 8 novih slučajeva infekcije virusom COVID-19 na 100.000 stanovnika. Evropske zemlje koje ispunjavaju ovaj uslov: Danska, Estonija, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Andora, Austrija, Belgija, Kipar, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Malta, Holandija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Švajcarska i Vatikan; treće države: Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina (pod uslovom da EU potvrdi postojanje reciprociteta sa njom).

 

-Državljanima Srbije trenutno nije dozvoljen ulazak u Estoniju.

-Dozvoljen je ulazak u Estoniju državljanima, licima sa regulisanim boravkom ili dugoročnom vizom, kao i članovima njihovih porodica, koji dolaze iz zemalja članica EU, Šengen zone, UK, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, kao i državljana dvanaest trećih država sa liste EU (Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj), pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19. Samoizolacija u trajanju od 14 dana obavezna je za lica koja dolaze iz svih gorepomenutih država u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano više od 16 novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika (lista dostupna na linku: 

https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers).

Državljani stranih zemalja mogu ući u Estoniju radi zaposlenja ili studija, pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19 i da poseduju odgovarajuću dozvolu estonske policije i granične službe (uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana po ulasku u Estoniju).


Dobri bilateralni odnosi Srbije i Finske koji se mogu i dodatno unaprediti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Finske Pekom Havistom.

„Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose koji mogu dodatno da se unaprede, naročito na polju ekonomije. Zahvalni smo Finskoj na podršci evrointegracijama i podršci politici proširenja EU, rekao je šef srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji sa minstrom Havistom.

Ministar Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema. Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.
Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile regionalna saradnja, kao i pitanje izbora na KiM. Preneo je da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Šef srpske diplomatije je oceno da su bilateralni odnosi Srbije i Finske dobri, ali da nisu dovoljno razvijeni, odnosno da mogu da budu i značajno bolji, posebno u oblasti ekonomije. Podvukao je i da postoji čitav niz drugih oblasti u kojima Srbija i Finska mogu uspešno da sarađuju, te da treba da radimo na definisanju zajedničkih interesa.

Finskom kolegi zahvalio je na poseti i poželeo da mu mandat bude obeležen jačanjem odnosa sa Srbijom i jačanjem dinamike bilateralnih susreta na najvišem nivou.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto istakao je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

Ministar Havisto je rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana. Izrazio je nadu da će dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

„Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj", zaključio je Havisto.
 


 
 
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i broj 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:
https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


Članak o srpskim kraft pivarama

Medijska kuća u Finskoj “Olutposti”, čija misija je da istakne i promoviše kulturu piva i hrane, u svom magazinu je objavila članak o srpskim kraft pivarama. Finski gosti su svoj boravak u našoj zemlju i njenom glavnom gradu pretočili na četiri stranice svog časopisa, opisujući “kraft revoluciju” u Srbiji. Tom prilikom nisu krili oduševljenje, ne samo eksperimentisanjem sa različitim ukusima piva prema odabiru naših majstora pivara, već i izvrsnim ukusom hrane koja ih je zatekla i fenomenom kafana.


Dačić uručio nagradu Novaku Djokoviću za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015. godine, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine. Uspostavljanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u našoj zemlji.

Tog dana doneto je Ustrojenije Knjaževske kancelarije, na osnovu člana 5 „Turskog Ustava" iz 1838. godine. Ukaz o ustrojstvu je, ujedno, bio i naš prvi zakon o uređenju i zadacima Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova tim povodom danas je u znak sećanja na sva imena koja je iznedrila srpska diplomatija ugostila idola mladih, čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, probudio uspavani duh i svetu poslao poruku snažne sportske nacije, koja se ponosi svojom istorijom i tradicijom, Novaka Djokovića.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić odao je priznanje Novaku Djokoviću za sveukupan doprinos u diplomatiji dodelivši mu nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu.

Link:  http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/ministar/govori/22525-2020-05-29-08-14-09?lang=lat


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova