| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Kulosaarentie 36
00570 HELSINKI
FINSKA

Telefon: + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Lokacija/Mapa
Faks:     + 3589 / 684-87-83 Konzularna nadležnost
E-mail: serbia@kolumbus.fi Počasni konzuli
E-mail: info.serbia@kolumbus.fi  
Veb sajt: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Dobri bilateralni odnosi Srbije i Finske koji se mogu i dodatno unaprediti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Finske Pekom Havistom.

„Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose koji mogu dodatno da se unaprede, naročito na polju ekonomije. Zahvalni smo Finskoj na podršci evrointegracijama i podršci politici proširenja EU, rekao je šef srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji sa minstrom Havistom.

Ministar Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema. Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.
Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile regionalna saradnja, kao i pitanje izbora na KiM. Preneo je da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Šef srpske diplomatije je oceno da su bilateralni odnosi Srbije i Finske dobri, ali da nisu dovoljno razvijeni, odnosno da mogu da budu i značajno bolji, posebno u oblasti ekonomije. Podvukao je i da postoji čitav niz drugih oblasti u kojima Srbija i Finska mogu uspešno da sarađuju, te da treba da radimo na definisanju zajedničkih interesa.

Finskom kolegi zahvalio je na poseti i poželeo da mu mandat bude obeležen jačanjem odnosa sa Srbijom i jačanjem dinamike bilateralnih susreta na najvišem nivou.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto istakao je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

Ministar Havisto je rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana. Izrazio je nadu da će dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

„Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj", zaključio je Havisto.
 


Republika Srbija - kandidat za Izvršni savet UNESKA 2019 - 2023

Link zvanične brosure:

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf


 
 
Skup privrednika u Ambasadi

Predstavnici deset finskih kompanija (Fortum, Outotec, UpCode World, KJK Capital, Vöner, Parviainen Architects, Capital Media, Tid Media, Junes Events) prisustvovali su prezentaciji koju je ambasador Srbije Saša Obradović održao 29. oktobra.

Teme: ekonomska stabilizacija Srbije; prednosti investiranja u Srbiji; zakonski podsticaji za investitore; sektori srpske privrede koji su u fokusu međunarodne ekonomske saradnje; razmena iskustava privrednika koji planiraju ili razmatraju mogućnosti poslovanja u Srbiji sa onima koji tu već posluju.


Dani srpskog filma u Heslinkiju

Revija Dani srpskog filma održana je od 25. do 27. oktobra ove godine u helsinškom bioskopu K-13. Ova kulturna manifestacija se održava već devetu godinu za redom, u organizaciji Srpsko-finskog društva kao nosioca projekta sufinansiranog sredstvima Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a uz pomoć Filmskog centra Srbije, Opštine Helsinki i Ambasade Srbije u Finskoj.

Ove godine su se na programu našli igrani filmovi „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Južni vetar“ Miloša Avramovića i „Teret“ Ognjena Glavonića. Po prvi put je na ovom festivalu prikazan i jedan dečji film: „Zlogonje“ režisera Raška Miljkovića, kao i dokumentarni film „Okupirani bioskop“ Senke Domanović. Izbor filmova je i ove godine, u skladu s mogućnostima, izvršio Filmski centar Srbije, dok je gost festivala bio reditelj Miroslav Stamatov, čiju je komediju „Taksi bluz“, prikazanu na otvaranju festivala gledalo oko 120 gledalaca. Ukupan broj gledalaca tokom pet filmskih  predstava iznosio je oko tri stotine. 

 Festival je otvoren obraćanjem predsednika Srpsko-finskog društva Vladana Jovanovića i ambasadora Srbije Saše Obradovića, koji je istakao značaj očuvanja ove već tradicionalne filmske revije kao garanta prisustva naše umetnosti na finskoj kulturnoj sceni. Ambasador je takođe istakao da se 2019. godine serijom manifestacija obeležava 90 godina bilateralnih odnosa Srbije i Finske, pa je pozvao publiku da i ovu filmsku reviju svi zajedno posvete tom važnom jubileju.


Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike

Konsultacije iz oblasti bezbednosne politike između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Finske održane su 24. oktobra u Helsinkiju. Konsultacije iz ove oblasti su sastavni deo kontinuiranog bilateralnog dijaloga ministarstava dve zemlje.

Našu delegaciju je predvodio pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović, dok je na čelu finske delegacije bio generalni direktor Političkog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Finske, ambasador Miko Kinunen. Tokom konsultacija, izražena je obostrana spremnost za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti bezbednosne politike i razmenjena mišljenja o nizu tema od zajedničkog interesa, sa posebnim akcentom na političku i bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, angažman dve zemlje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, učešće u NATO programu Partnerstvo za mir, kao i aktuelne izazove evropske bezbednosti.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova