| |     ћирилица | english  
Naslovna
Skup privrednika u Ambasadi

Predstavnici deset finskih kompanija (Fortum, Outotec, UpCode World, KJK Capital, Vöner, Parviainen Architects, Capital Media, Tid Media, Junes Events) prisustvovali su prezentaciji koju je ambasador Srbije Saša Obradović održao 29. oktobra.

Teme: ekonomska stabilizacija Srbije; prednosti investiranja u Srbiji; zakonski podsticaji za investitore; sektori srpske privrede koji su u fokusu međunarodne ekonomske saradnje; razmena iskustava privrednika koji planiraju ili razmatraju mogućnosti poslovanja u Srbiji sa onima koji tu već posluju.Dani srpskog filma u Heslinkiju

Revija Dani srpskog filma održana je od 25. do 27. oktobra ove godine u helsinškom bioskopu K-13. Ova kulturna manifestacija se održava već devetu godinu za redom, u organizaciji Srpsko-finskog društva kao nosioca projekta sufinansiranog sredstvima Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a uz pomoć Filmskog centra Srbije, Opštine Helsinki i Ambasade Srbije u Finskoj.

Ove godine su se na programu našli igrani filmovi „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Južni vetar“ Miloša Avramovića i „Teret“ Ognjena Glavonića. Po prvi put je na ovom festivalu prikazan i jedan dečji film: „Zlogonje“ režisera Raška Miljkovića, kao i dokumentarni film „Okupirani bioskop“ Senke Domanović. Izbor filmova je i ove godine, u skladu s mogućnostima, izvršio Filmski centar Srbije, dok je gost festivala bio reditelj Miroslav Stamatov, čiju je komediju „Taksi bluz“, prikazanu na otvaranju festivala gledalo oko 120 gledalaca. Ukupan broj gledalaca tokom pet filmskih  predstava iznosio je oko tri stotine. 

 Festival je otvoren obraćanjem predsednika Srpsko-finskog društva Vladana Jovanovića i ambasadora Srbije Saše Obradovića, koji je istakao značaj očuvanja ove već tradicionalne filmske revije kao garanta prisustva naše umetnosti na finskoj kulturnoj sceni. Ambasador je takođe istakao da se 2019. godine serijom manifestacija obeležava 90 godina bilateralnih odnosa Srbije i Finske, pa je pozvao publiku da i ovu filmsku reviju svi zajedno posvete tom važnom jubileju.Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike

Konsultacije iz oblasti bezbednosne politike između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Finske održane su 24. oktobra u Helsinkiju. Konsultacije iz ove oblasti su sastavni deo kontinuiranog bilateralnog dijaloga ministarstava dve zemlje.

Našu delegaciju je predvodio pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović, dok je na čelu finske delegacije bio generalni direktor Političkog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Finske, ambasador Miko Kinunen. Tokom konsultacija, izražena je obostrana spremnost za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti bezbednosne politike i razmenjena mišljenja o nizu tema od zajedničkog interesa, sa posebnim akcentom na političku i bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, angažman dve zemlje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, učešće u NATO programu Partnerstvo za mir, kao i aktuelne izazove evropske bezbednosti.Foto-izložba Primenjena nostalgija u Helsinkiju

Rečima „Srbija je danas u Evropskoj uniji“, ambasador Srbije je započeo ceremoniju otvaranja izložbe Primenjena nostalgija u sali Predstavništva Evropske komisije u Helsinkiju.

 Dvadeset fotografija Helsinkija srpskog umetničkog fotografa Marije Piroški  i dvadeset fotografija Beograda Finkinje Tanje Mikole našle su se na zidu Europpaasali grupisane u parove koji su imali za cilj da ukažu na sličnosti dva grada i života u njima. Ova izložba, koju Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno organizuje u prestonici države koja predsedava Savetu EU, ove godine je priređena i u čast važnog jubileja: 90 godina srpsko-finskih diplomatskih odnosa. 

 Pozdravne reči su okupljenima uputili Tamara Delić, pomoćnica ministra za evropske integracije Republike Srbije; Johana Sumuvuori, državni sekretar ministra spoljnih poslova Finske; gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić; predsedavajući Izvršnog saveta grada Helsinkija Otso Kivekas, kao i Tanja Mikola, jedna od autorki  izložbe.

 Izložba traje od 20. do 30. septembra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Razmena iskustava Srbije i Estonije o digitalizaciji obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ministarka obrazovanja i istraživanja Estonije Mailis Reps razgovarali su danas u Talinu o mogućnostima saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i istraživanja.

Sagovornici su, između ostalog, razmenili iskustva o digitalizaciji procesa obrazovanja, o reformama u oblasti stručnog obrazovanja i finansiranju visokog obrazovanja. Ministri su se saglasili da ovaj susret predstavlja važan korak za buduću bilateralnu saradnju.

Šarčević je rekao da je poseta Estoniji dobra prilika za razmenu iskustva, pre svega u oblasti digitalizacije obrazovanja. On je ukazao da je Estonija zemlja od koje Srbija može mnogo da nauči.

Učenici iz Estonije imaju dobar plasman na Pisa testiranju. U toj zemlji 73 odsto učenika pohađa gimnazije. Naš cilj  je u Srbiji 40 odsto učenika pohađa gimnazije, kazao je Šarčević.

Ministarka Mailis Reps rekla je da je ovo prvi susret estonskog i srpskog ministra obrazovanja.

Želim da podelim iskustva Estonije kada je reč o inovacijama u oblasti obrazovanja, primeni digitalnih rešenja i obuci nastavnika. S druge strane, zaista me zanima kako se razvio obrazovni sistem u Srbiji, rekla je ona.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razgovarali su i sa ekspertima iz Estonije o  digitalnoj transformaciji obrazovanja, visokom obrazovanju i stručnom obrazovanju, kao i povezivanju formalnog i neformalnog obrazovanja.

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetila je i Fondaciju za informacionu tehnologiju za obrazovanje.Ministar Trivan na sastanku Evropske unije u Helsinkiju

Ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan učestvuje na sastanku ministara u čiju nadležnost spadaju pitanja zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji se 11. i 12. jula održava u Helsinkiju. Teme sastanka su: klimatske promene, cirkularna ekonomija i biodiverzitet. Foto: Doček ministarke Kriste Mikonen.Odluke o sufinansiranju projekata

Obaveštavamo da su 19. juna 2019. godine donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Odluke se mogu preuzeti na sledećim linkovima:
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfOTVORENA DIREKTNA LINIJA ErSrbije BEOGRAD – HELSINKI

Svečanim presecanjem vrpce na Helsinškom aerodromu 1. juna je otvorena direktna avio-linija ErSrbije Beograd – Helsinki – Beograd (na fotografiji: Jost Den Hartog, generalni menadžer komercijale ErSrbije i Kimo Meki, generalni direktor FinAvie).

 

Tim povodom su u Ambasadi Srbije održane prezentacije kompanije ErSrbija i Turističke organizacije Srbije kojima su prisustvovali brojni novinari iz Beograda i Helsinkija, srpski turistički operateri, predstavnici ErSrbije i FinAvie, kao i predstavnici više finskih kompanija zainteresovanh za poslovnu saradnju sa Srbijom. Goste su pozdravili ambasador Srbije Nj. E. Saša Obradović i ambasador iz Ministarstva spoljnih poslova Finske Nj. E. Petri Salo, koji su poželeli  uspeh srpskoj avio-kompaniji u ovom poslu i istakli značaj nove linije za razvoj saradnje dve zemlje u oblasti turizma, privrede i kulture. 

Na trgu kod Kampija je potom održan promotivni mini-koncert Marije Šerifović na kome su njeni obožavaoci mogli da čuju „Molitvu“, pesmu s kojom je u Helsinkiju 2007. godine pobedila na Eurosongu.

 

Fotografije: Andres Teis, Viisi Tahtea; Bratislav Tošković.ĐACI IZ GROCKE U KIRKONUMIJU

Grupa odličnih đaka Osnovne škole Ilija Garašanin iz Grocke sa dva nastavnika posetila je Osnovnu školu Vinelska iz Kirkonumija, gde je boravila od 14. do 18. maja. Bila je to uzvratna poseta predstavnika naše škole Finskoj u okviru projekta Heritage Hubs. Dok je u Grockoj, ranije ove godine, obeležen finski Stafettkarnevalen, u Kirkonumiju je predstavljeno finsko viđenje srpske slave.

 Na slici: Đaci i nastavnici OŠ Ilija Garašanin iz Grocke sa našim diplomatom Isidorom Đorđević u Kirkonumiju.Državni sekretar Nemanja Stevanović učestvovao na godišnjoj 129. ministarskoj sednici Saveta Evrope

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/21212--129-?lang=latNIKOLA TESLA: jedan portret

Na Finfringe festivalu u Turkuu, 11. maja je odigrana pozorišna predstava Jakopa Skvicata i Need teatra iz Trsta “Nikola Tesla: jedan portret“. Promoteri ove predstave o životu najslavnijeg naučnika srpskog porekla bili su Italijanski kulturni centar u Finskoj, Ambasada Republike Srbije i Ambasada Republike Hrvatske.Turku: predstavljanje mogućnosti za investicije i poslovnu saradnju sa srpskim preduzećima

U Centru za inovacije Joki grada Turkua 27.marta je održana zajednička prezentacija Srbije, Rumunije i Mađarske o mogućnostima investicione i poslovne saradnje finskih kompanija sa ove tri zemlje. Skup je otvorio predsedavajući Odbora WTC iz Turkua Jari Rastas. Prezentacije su potom održali  ambasador Srbije - Nj.E. Saša Obradović, ambasador Mađarske - Nj.E. Đerđ Urkuti, rumunski savetnik za međunarodnu ekonomsku saradnju Adrian Kristea, menadžer Poslovnog regiona Turku – gospođa Megumi Hajaši i nekadašnji šef FinPro iz Budimpešte, zadužen za Centralnu i Istočnu Evropu, Kari Vahakangas.   Projekcija filma JESEN SAMURAJA

U okviru programa Nedelja evropskog filma, Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju Vas poziva na besplatnu projekciju filma „Jesen samuraja“ režisera Danila Bećkovića u utorak, 2. aprila ove godine u 19.00 sati u Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki.

 Vidimo se!Prezentacija investicionih i poslovnih mogućnosti

U sedištu državne agencije Business Finland u Helsinkiju 14. marta je održana prezentacija investicionih i poslovnih mogućnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Na skupu su govorili ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen, ambasador Srbije u Finskoj Saša Obradović, finski ekonomski savetnik Igor Madžarević, direktor Business Finland-a za Centralnu i Istočnu Evropu Kirsi-Marit Poljačenko, viši savetnik ove agencije Aleksej Lepanen, predstavnica agencije Finnpartenrship Seni Muinieka, kao i agencije Finnvera Lisa Tolvanen.

(Foto: Sandra Pöysäri)Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kavalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu raspisala je konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta do 01. aprila 2019. godine.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Direktan let iz Helsinkija i još pet drugih razloga za odlazak u Srbiju

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/32a94b05-de52-4cfd-a3a8-19d0706ed738Proslava Dana državnosti Srbije

Osmeh Srbije 

Na Sretenje, 15. februara ove godine, u Ambasadi Srbije u Helsinkiju svečano je obeležen Dan državnosti naše zemlje i devedesetogodišnjica srspko-finskih bilateralnih odnosa. 

Ambasador Saša Obradović i Državni podsekretar Pekka Puustinen.Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije

 

Svim građanima Republike Srbije čestitamo Sretenje, Dan državnosti. Nova avio - linija za Helsinki – Air Serbia opens a connection to Belgrade

https://www.finavia.fi/en/newsroom/2019/new-airline-helsinki-airport-air-serbia-opens-connection-belgradeAmbasade Srbije, Mađarske i Rumunije u Privrednoj komori Tamperea

U Regionalnoj privrednoj komori Tamperea 8. februara je održana zajednička prezentacija ambasada Srbije, Rumunije i Mađarske o mogućnostima investicione i poslovne saradnje finskih kompanija sa ove tri zemlje. Na prezentaciji su govorili ambasador Srbije Saša Obradović, ambasador Mađarske György Urkuti i rumunski savetnik Adrian Cristea.MILEVA MARIĆ EINSTEIN u FINSKOJ, Jakobstad och Runebergsveckan

Na tradicionalnoj manifestaciji Runebergovi dani u Pietarsariju (Jakobstad) 2. februara 2019. odigrana je predstava Mileva Marić Ajnštajn, u izvođenju Jelene Mile i Emila Hermansona Jankovića.

Na slici: Scena iz predstave.

Duo Ljeviška (Snežana Jandrlić i Jelena Mila) 3. februara je izvodio narodne pesme sa Kosova i Metohije.

Opširnije: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/3406511/predstava-mileva-maric-ajnstajn-pred-finskom-publikom.html  Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. Godini

KONKURS ZA FINANSIRANjE ILI SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2019. MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini. Konkurs za navedenu oblast je otvoren od 10. januara do 01. marta 2019. godine.
Cilj Konkursa je podsticanje stvaralaštva i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta, a posebno u zemljama regiona.
Pravo učešća na Konkursu imaju: ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, koja su registrovana van teritorije Republike Srbije.
Svi zainteresovani mogu preuzeti Formular za konkurs kulturnih delatnosti pripadnika srpskog naroda u regionu i Formular za izveštaj – na zvaničnoj internet strani Ministarstva - www.kultura.gov.rs
Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, najkasnije 60 dana od datuma zaključenja Konkursa.
Dodatne informacije o Konkursu se mogu dobiti u Ministarstvu kulture i informisanja R. Srbije, svakog radnog dana od 12,00 do 15,30 časova, na broj telefona +381 11 3398 026 ili e-mail: 
mladen.veskovic@kultura.gov.rsBeogradski ćoškovi na fotografijama finskog umetnika

Sa izložbe i predstavljanja knjige finskog fotografa Sakari Vike "Hotel Jugoslavija".Učešće Srbije na stručnom seminaru „Značenje 1918. godine“ na Turku univerzitetu

           U čast stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, srpski istoričar dr Danilo Šarenac, iz Instituta za savremenu istoriju Srbije, održao je 29. novembra 2018. na Turku univerzitetu stručnu prezentaciju pod naslovom „Uništenje. Oslobođenje. Ujedinjenje. Kraljevina Srbija 1918. godine“.

            Predavanje je održano u okviru seminara pod nazivom „Značenje 1918. godine“ (za pojedine evropske narode), koji je, na inicijativu Ambasade Republike Poljske, održan u zajedničkoj organizaciji Turku univerziteta, Francuskog instituta u Helsinkiju, Mađarskog kulturno-naučnog centra, Italijanskog instituta za kulturu  i ambasada Poljske, Nemačke, V. Britanije, Češke, Belgije, Bugarske, Litvanije, Letonije, Hrvatske, Rumunije i Srbije.

            Na Univerzitetu je istovremeno održana izložba postera 12 evropskih zemalja (Poljska, Češka, Mađarska, Litvanija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Italija, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Grčka), nastalih u vreme I svetskog rata, koja je u oktobru ove godine već bila postavljena u Evropskoj sali u Helsinkiju.Doručak sa finskim studentima

Udruženje finskih studenata organizovalo je 19. novembra doručak u kafeu Ekberg u Helsinkiju sa ambasadorom Srbije, na kome su mogli da slušaju o životu u Srbiji, njenoj spoljnoj politici, međunarodnom položaju i turističkoj ponudi.Obaveštenje o upisu u MKR lica kojima se izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ

Obaveštavaju se državlјani Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših Republika SFRJ, a u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige Republike Srbije, bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u MKR u Republici Srbiji.

U protivnom, neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave ukoliko prilikom podnošenja zahteva budu prilagali izvode iz matične knjige rođenih koje su izdali organi iz bivših Republika SFRJ.Izložba „U ruci Božijoj“ finskog fotografa Saku Pasilahtija

 U Ambasadi Srbije je 13. novembra otvorena izložba renomiranog finskog fotografa i člana Srpsko-finskog društva Saku Pasilahtija pod nazivom „U ruci Božijoj“. Deset umetničkih fotografija velikog formata prikazuju svakodnevni život i duhovnost Srpskih pravoslavnih manastira i crkava na teritoriji Srbije i Crne Gore. Umetnik je ovu izložbu u Ambasadi posvetio velikim istorijskim događajima koji se ove godine obeležavaju: stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata u kojem je Srbija izgubila 1,2 miliona ljudi, kao i proslavi šest stotina godina od osnivanja manastira Manasija, zadužbine despota Stefana Lazarevića, čija je freska iz centralne kupole glavne manastirske crkve „Duše pravednika u ruci Božijoj“ inspirisala umetnika za naziv ove izložbe.

Izložba je otvorena do kraja novembra, svakim radnim danom od 10 do 16 časova.Dan primirja u Prvom svetskom ratu i stogodišnjica velike pobede

11. novembar

 Dan primirja u Prvom svetskom ratu i stogodišnjica velike pobede

Svim građanima Republike Srbije čestitamo ovaj veliki jubilej!Predsednik Republike Srbije na Kongresu Evropske narodne partije u Helsinkiju

Predsednik Republike Srbije Nj.E. Aleksandar Vučić, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predstavljao je svoju političku stranku na kongresu Evropske narodne partije koji je održan u Helsinkiju 7. i 8. novembra 2018. godine. Na Kongresu su učestvovali i visoki predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara.Narodni muzej u Beogradu

http://www.narodnimuzej.rs/ 

 Poseta delegacije Ministarstva zaštite životne sredine Finskoj

Delegacija Republike Srbije predvođena v.d. pomoćnicom ministra za međunarodnu saradnju Biljanom Filipović Đušić, zajedno sa predstavnicama organizacije „UN Women“ zaduženim za pitanja rodne ravnopravnosti, boravila je u Helsinkiju, Finska.

Tokom tri dana posete, delegacija se sastala s čelnim ljudima najznačajnijih institucija ove zemlje za oblast zaštite životne sredine i međunarodne saradnje: Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva životne sredine, energetike i stanovanja, Instituta za životnu sredinu – SYKE, Nacionalnog Instituta za zdravlje i dobrobit ljudi, Fonda za inovacije i Helsinške fondacije za pametne i čiste tehnologije. Susreti su održani s ciljem razmene iskustava, predstavljanja osnovnih prioriteta u oblasti životne sredine, klimatskih promena i cirkularne ekonomije, a radi uspostavljanja dalje saradnje sa finskim ministarstvom i partnerskim institucijama.

Pomoćnica ministra Biljana Filipović Đušić, predstavila je finskoj strani prioritete Ministartva zaštite životne sredine Republike Srbije, govorila o procesu EU integracija i pregovorima koji su priprema za otvaranje Poglavlja 27 “Životna sredina i klimatske promene“, ističući značaj pitanja rodne ravnopravnosti koja su visoko pozicionirana od momenta formiranja nezavisnog ministarstva zaduženog za oblast životne sredine i koja trebaju postati važan deo svih politika i međunarodnih ugovora.

Prijem za delegaciju upriličen je u Ministarstvu spoljnih posova Republike Finske, od strane ambasadorke zadužene za pitanja rodne ravnopravnosti, Nj.E. Katri Viinikka, kada je dogovoreno zvanično uspostavljanje saradnje između dve zemlje pripremom Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, kojim bi se definisale prioritetne oblasti saradnje na polju zaštite životne sredine, klimatskih promena, cirkularne ekonomije i rodne ravnopravnosti.Dani srpskog filma

Dani srpskog filma održaće se od 26. do 28. oktobra u Helsinkiju, u bioskopu K-13 (Kanavakatu 12).

Organizator festivala je Srpsko-finsko društvo u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova Srbije, Ambasadom Republike Srbije u Helsinkiju i Filmskim centrom Srbije.

Satnica projekcija:
- Petak 26.10. u 19.00 "Rekvijum za gospođu J" reditelja Bojana Vuletića.
- Subota 27.10. u 17.00 "Zašto je Dragan napravio orkestar", dokumentarni film reditelja Nikole Spasića.
- Subota 27.10. u 19.00 "Vlažnost" reditelja Nikole Ljuce.
- Nedelja 28.10. u 17.00 "Otvorenih očiju", dokumentarni film reditelja Marka Novakovića.
- Nedelja 28.10. u 18.00 "Banditi u potrazi za mamom" reditelja Koste Ristića.

Cena ulaznice je 5€, plaćanje na ulazu karticom ili u gotovini. Prodaja karata počinje pola sata pre početka projekcije.Ministar Popović na Forumu o veštačkoj inteligenciji u Helsinkiju

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije Nenad Popović učestvovao je sa svojim ekspertskim timom na AI Forumu, Ministarskoj konferenciji o budućnosti veštaške inteligencije u Evropi, koji je  8. i 9. oktobra održan u Helsinkiju. Tom prilikom je razgovarao sa finskim ministrom ekonomije Mikom Lintilom (na slici), kao i sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabrijel.

 

Više o ovoj temi možete videti ovde: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/3282769/popovic-i-gabrijeli-o-saradnji-u-oblasti-inovacija.htmlReakcija na tekst „Crvenu zvezdu prati krvoproliće“ novinara Erkija Kulmanena (Erkki Kylmanen) od 25. septembra 2018. god.

 

Uredniku lista Helsingin sanomat

Reakcija na tekst „Crvenu zvezdu prati krvoproliće“  novinara Erkija Kulmanena (Erkki Kylmanen) od 25. septembra 2018. god.

 

Poštovani gospodine uredniče,

Ambasadori akreditovani u Helsinkiju su obično srećni kada vaš list posveti pažnju njihovoj zemlji na čak tri strane. Ja to, nažalost, ne mogu da budem.

Vodeći fudbalski klub moje zemlje, sa dugom sportskom tradicijom, koji je 1991. godine ušao u istoriju osvojivši evropski Kup šampiona, povezan je u tekstu vašeg novinara sa krvoprolićem i genocidom, a zbog nekadašnjeg vođe navijača koji je bio optužen pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. Predsednik moje zemlje je nazvan  „Zvezdinim huliganom“, a za visokog zvaničnika MSP je izneta tvrdnja da je „povezan sa crnogorskom mafijom“.

Kada sam najzad dobio prevod ovog dugog teksta, osetio sam se, kao zvanični predstavnik Republike Srbije u vašoj divnoj zemlji – duboko uvređen.

Tačno je da se u Jugoslaviji dogodilo ogromno krvoproliće. Tačno je da su mnogi u tim nečasnim danima izvršili teška krivična dela protiv međunarodnog humanitarnog prava. Ali nijedan zvaničnik Republike Srbije nikada nije osuđen pred Međunarodnim tribunalom u Hagu za krivična dela izvršena u Bosni i Hercegovini.  Pominjanje jednog fudbalskog kluba čiji su igrači rođeni u vreme sukoba devedesetih u kontekstu genocida i krvoprolića nije nimalo fer. Kada bi svi navodi iz vašeg teksta bili pouzdano provereni i dokazani, neko bi mogao da postavi pitanje zvaničnicima UEFA kako je uopšte moguće da se jedan takav klub takmiči u Ligi šampiona.

Žao mi je što u vašim novinama nemam priliku da pročitam ponekad nešto o uspesima vlade moje zemlje u pogledu ekonomskog oporavka i demokratske stabilizacije društva, što je međunarodno prepoznato dodelom statusa kandidata za EU članstvo. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se nalazi visoko na listi prioriteta Vlade Srbije. Nema sumnje da Srbija u toj borbi ima još puno toga da uradi i stoga joj je svaka konstruktivna kritika dobrodošla. Drugi nas svakako bolje vide od nas samih. Ali u oštrim izrazima vašeg novinara Kulmanena nisam, nažalost, našao nimalo simpatije niti dobronamernosti prema društvu iz koga dolazim i zato sam osetio potrebu da reagujem.  

Poštovani gospodine uredniče, zahtevam da moje pismo objavite u celini.

 

                                                                                                              Saša Obradović,

                                                                                                                   Ambasador Republike Srbije

 

 

Helsingin sanomat päätoimittajalle

Vastine Erkki Kylmäsen artikkeliin, 23.syyskustä, ”Punatähteä seuraa verivana”

 

 Hyvä Herra Päätoimittaja,

Helsinkiin sijoitetut suurlähettiläät ovat yleensä onnellisia kun Helsingin Sanomat huomioi heidän maataan peräti kolmen sivun verran. Minä en kuitenkaan voi olla.

Yksi maani johtavista jalkapalloseuroista, jolla on erittäin pitkät perinteet ja Euroopa Cup:in voitto vuodelta 1991, on teidän journalistinne artikkelissa kytketty kansanmurhaan ja verenvuodatukseen siksi että sen fanitoiminnan entinen johtaja on ollut syytettynä Haagin kansainvälisessä ihmisoikeustuomioistuimessa. Maani istuvaa presidenttiä nimiteltiin Red Star -huligaaniksi ja ulkoministeriömme korkean virkamiehen ilmoitettiin olevan kytköksissä montenegrolaiseen mafiaan.

Saadessani vihdoin pitkän artikkelinne käännöksen itselleni tunsin Serbian Tasavallan virallisena edustajana oloni syvästi loukatuksi.

On totta että entisessä Jugoslaviassa tapahtui hirmuisia veritöitä. On totta että noina kunniattomina päivinä monet tekivät vakavia rikoksia kansainvälisiä ihmisoikeuksia kohtaan. Mutta  yhtään Serbian Tasavallan edustajaa ei ole tuomittu Haagin kansainvälisessä ihmisoikeustuomioistuimessa Bosnia ja Hertzegovinassa tapahtuneista rikoksista.

Jalkapallojoukkueen, jonka nykyiset pelaajat ovat syntyneet 90 -luvun konfliktin aikoihin, yhdistäminen kansanmurhaan ei ole reilua. Jos kaikki artikkelinne väitteet näytettäisiin todeksi joku voisi kysyä UEFA:n virkamiehiltä kuinka on mahdollista että tällainen jalkapallojoukkue voi osallistua mestareiden liigaan.

Olen pahoillani siitä, etten saa lukea lehdessänne artikkelia Serbian nykyhallituksen menestyksekkäästä talouden elvyttämisestä ja maan demokratian vahvistamisesta, mikä on saanut jo kansainvälistäkin tunnustusta EU kandidaatti -statuksen muodossa.

Taistelu korruptiota vastaan on Serbian hallituksen tärkein tavoite. Siinä asiassa on epäilemättä vielä paljon työsarkaa jäljellä joten kaikki rakentava kritiikki on todella tervetullutta.

Toiset näkevät meidät paremmin kuin me itse. Toimittaja Kylmäsen kärkevissä ilmaisuissa ei valitettavasti ollut aistittavissa minkäänlaista sympatiaa tai hyväntahtoisuutta edustamaani yhteiskuntaa kohtaan.

Arvoisa päätoimittaja, vaadin teitä julkaisemaan kirjeeni kokonaan.

 

                                                                                                                             Sasa Obradovic,

                                                                                                                 Serbian tasavallan suurlähettiläs

 Izložba postera iz I svetskog rata u Evropskoj sali

U sali Predstavništva EU Komisije, Malminkatu 16 u Helsinkiju, 3. oktobra je otvorena izložba postera 11 evropskih zemalja nastalih u vreme I svetskog rata.

Na fotografijama:

1.     Ambasador Srbije Saša Obradović sa zamenicom šefa misije Ambasade Grčke Konstantinom Kamitsi ispred grčkog postera iz 1918. godine „Bratstvo  Grčke i Srbije“.

2.     Sa ambasadorom Poljske Jaroslavom Suhoplesom ispred poljskih i srpskih postera.

3.     Američki poster iz 1916. godine: „Spasimo Srbiju našeg saveznika“Otvorena izložba "Danas i sutra" u Ambasadi Srbije

1. oktobar 2018.

 

U banket sali Ambasade Srbije otvorena je izložba umetnika Sari Stajević-Teodosin i njenog sina Viktora Teodosina, čime Ambasada nastavlja praksu lepe saradnje sa ovdašnjim umetnicima srpskog porekla. Otvaranju je prisustvovalo oko 50 posetilaca. Izložba će trajati do 20. oktobra, a otvorena je svakog radnog dana između 12 i 15.00.  

 

 

 

 Turisti iz Srbije posetili svoju Ambasadu

 

Ovaj lep gest naših turista još uvek ne znači da je Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju stavljena na mapu turističkih znamenitosti grada; pedesetak putnika, od kojih je najviše došlo iz  opština Ub i Valjevo, jednostavno je poželelo da vidi i pozdravi svog zemljaka, ambasadora Obradovića. Tako je ova grupa koja je, inače, proputovala sve evropske zemlje, po prvi put posetila i jednu Ambasadu Srbije, gde je poslužena tradicionalnim finskim kolačima, dok je ambasador na poklon dobio, kako i dolikuje, domaću rakiju. Putovanje naših turista, koji su u Helsinkiju proveli dva dana, nastavljeno je ka Sankt Peterburgu.Poseta Seinajokiju i regionu Južne Ostrobotnije

Ambasador Saša Obradović je 11. septembra posetio grad Seinajoki, gde je na Tehnološkom  fakultetu održao prezentaciju zainteresovanim privrednicima iz ovog grada i regiona Južne Ostrobotnije, centra finske prehrambene industrije, o ekonomskom razvoju Srbije i zakonskim podsticajima za neposredne greenfield i brownfield investitore. Naročita pažnja je posvećena upravo potrebama daljeg razvoja i tehnološkog unapređenja prehrambene industrije u Srbiji koja bi bila u skladu sa njenim poljoprivrednim potencijalima.   


Opširnije...
Poseta Severnoj Kareliji

U organizaciji Diplomatskog protokola Ministarstva spoljnih poslova Finske, ambasador Srbije Saša Obradović posetio je grad Joensuu i region Severne Karelije, gde je imao priliku da obiđe fabrike velikih finskih kompanija Stora Enso Ouy i Abloy Ltd, sedište kompanije Valamis Ltd koja se bavi proizvodnjom softvera za edukaciju, Evropski šumarski institut i da prisustvuje predavanjima profesora sa Univerziteta Istočne Finske na temu nauke o svetlosti, šumske bio-ekonomije i značaju kompjuterske tehnologije u promeni sveta u kome živimo. 

S potpredsednikom  Stora Enso Timom Heikom, ambasador je razgovarao o međunarodnim investicionim projektima ove kompanije i izrazio zainteresovanost Srbije za prenos tehnologije u oblasti upravljanja šumama i proizvodnje biomaterijala. Upoznao je domaćina sa podsticajima koje Vlada Republike Srbije nudi direktnim investitorima i pozvao ga da poseti našu zemlju.

Na slici: Stora Enso na terenu – seča stabala u Uimaharju kraj Joensua.

 Atletičari Srbije na Svetskom prvenstvu u Tampereu

Juniorska atletska reprezentacija Srbije učestvovala je na Svetskom prvenstvu koje je održano u Tampereu od 10. do 15. jula. Elzan Bibić je osvojio šesto mesto u trci na 1.500 metara i osmo u trci na 5.000 metara.

 

Na slici: grupni portret mladih srpskih atletičara i njihovog stručnog štaba sa ambasadorom Srbije.

 Delegacija fisnkih lekara u Ambasadi Srbije

Tri predavača iz oblasti gerijatrije na Devetoj konferenciji srpske medicinske dijaspore koja je održana u Beogradu od 14. do 16. juna ove godine – prof. dr Hariet Fine-Soveri, prof. dr. Jouko Valdemar Lavrila i dr Dimitrije Jakovljević, posetili su 9. jula Ambasadu Srbije u Helsinkiju. Sa ambasadorom su razgovarali o utiscima sa Konferencije, kao i o mogućim nastavcima saradnje sa srpskim institucijama u smislu daljeg prenošenja znanja i iskustva, pre svega u oblasti definisanja opštih potreba za podrškom i pomoći starim licima, preuzimanja sistemskih rešenja Nordijskog modela i pomoći u izradi odgovarajuće legislative.

 

Na slici Ambasador Saša Obradović sa suprugom, prof. dr Hariet Fine-Soveri, prof. dr Jouko Lavrila, novinar Mia Martini, Rapid Action Group Ltd. i dr Dimitrije Jakovljević, član Akademsko-poslovnog foruma Srba u Finskoj, kome je na ovogodišnjoj Konferenciji uručena povelja Lekarske komore Srbije, čime je postao njen  dobrovoljni član.  

 Ministar Popović u poseti Estoniji

19.06.2018.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović sastao se 18. juna ove godine u Talinu sa estonskom ministarkom za preduzetništvo i informacionu tehnologiju Urve Palo. Na sastanku su razmotrene mogućnosti intenzivnije saradnje dve zemlje u oblastima elektronske uprave i inovacija. Za ministra Popovića i njegovu delegaciju priređena je prezentacija estonskih dostignuća u oblasti e-uprave. Opširnije na sajtu RTS-a:  

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3174766/saradnja-srbije-i-estonije-u-oblasti-inovacija-i-digitalizacije.htmlPoseta privredne delegacije Pirota Tampereu

Predstavnici pirotskog Tigra AD, D-Company iz Babušnice i Slobodne zone Pirot, zajedno sa ambasadorom Srbije u Finskoj, posetili su 06. juna rukovodstvo kompanije Teknikum Group DOO iz Sastamale i obišli dve njihove fabrike koje proizvode gumeno-tehničku robu za klijente širom sveta. Proizvodnja je veoma kompatibilna sa programima u kompanijama Tigar AD i D-Company što stvara mogućnost saradnje između ovih kompanija. Uzvratna poseta delegacijeTeknikuma predviđena je do kraja ove godine.

Predstavnici pirotskih kompanija sastali su se 07. juna i sa rukovodstvom Privredne komore Tampere, kojom prilikom je dogovoreno učešće UO Privredne komore Pirot na Sajmu podizvođača u septembru ove godine, sa ciljem stvaranja prilike da privreda pirotskog okruga učestvuje u velikim ugovorima finskih privrednika i dobije profitabilne poslove.

 Fudbalski tim Srbije osvojio treće mesto na Mondijalitu u Helsinkiju

      U čast održavanja predstojećeg Svetskog kupa u fudbalu, u Helsinkiju je 9. juna održano simpatično takmičenje pod nazivom Mondijalito, na kome su se u malom fudbalu na travi (6+1) takmičili  predstavnici nacija čije će reprezentacije nastupiti na velikom takmičenju u Rusiji. Tim koji je okupio i organizovao ambasador Srbije, a koji je, slično poput onog u Rusiji, bio najviši na turniru, osvojio je treće mesto, tako što je najpre pobedio Tim svetskih izbeglica rezultatom 3:0 (strelci Čujkov iz penala i Bane Ilić koji je dao dva gola); potom, Kolumbiju sa 2:0 (A. Šaponja iz slobodnog udarca i Čujkov), te Portugal rezultatom 1:0 (Đ. Obradović). Rusija je u polufinalu bila bolja od Srbije – 4:1, a jedini gol za naš tim postigao je ponovo Dmitrij Čujkov, konzul Ambasade Belorusije i aktivni igrač malog fudbala, koji je izrazio želju da nastupi za Srbiju i bio jedan od najboljih igrača turnira. Upravo on je postigao i oba gola za naš tim u utakmici za treće mesto, u kojoj je Srbija još jednom pobedila Kolumbiju, ovog puta rezultatom 2:1. U finalu, Rusija je bila bolja od Engleske - 1:0.

 

Tim Srbije (na fotografiji, s leva na desno: stoje - Nikola Popović, Srđan Vojinović, Branimir Ilić, Goran Ivaniš, Đorđe Obradović, Murat Durmaz i Dmitrij Čujkov; čuče – Vaso Trifković, Miloš Arsić, ambasador Saša Obradović, braća Aleksandar i Mirko Šaponja i rezervni igrač Milan Đurić.

 

Najstariji igrač u našem timu bio je upravo ambasador Obradović (50), koji je asistirao kod našeg jedinog gola u polufinalu protiv Rusije, a najmlađi njegov sin Đorđe (20), koji je postigao pobedonosni pogodak na utakmici s Portugalom. 

Snimak odlučujućeg gola u borbi za treće mesto, koji je postignut u poslednjim trenucima utakmice, posle sjajnog proigravanja Mirka Šaponje, možete pogledati na fejsbuk nalogu Ambasade. 

Naš tim je nastupio u dresovima Fudbalskog saveza Srbije, koji je na taj način bio i njegov sponzor.

 PULPAPER: Na Sajmu industrije papira, drveta i bio-tehnologije

Ambasador Srbije sa dr Katarinom Dimić, sa Aalto Univerziteta u Helsinkiju.Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana

Obaveštavamo Vas da su doneti Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana, koji su objavljeni u „Službenom glasniku Republike Srbije“ broj 24/2018 od 26.03.2018. godine, a koji su stupili na snagu dana 03.04.2018. godine.

                Članom 3. Zakona  o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije propisano je da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.12.2016. godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji.

Zahtev za sticanje državljanstva Republike Srbije po navedenom pravnom osnovu može se podneti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije, odnosno do dana 03.04.2019. godine.

Navedenim pravnim osnovom obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.12.2016. godine, kao i na dan podnošenja zahteva i državljanstvo SFRJ ili neke od država nastale na teritoriji SFRJ.

Za prijem po ovom pravnom osnovu, potrebno je da podnosilac zahteva popuni obrazac broj 6 zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije i potpiše izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. Uz zahtev potrebno je da podnosilac zahteva priloži izvod iz matične knjige rođenih po mestu rođenja, uverenje o državljanstvu neke od država nastalih na teritoriji SFRJ, kopiju dokumenata sa fotografijom, kao i izvod iz matične knjige venčanih ukoliko je u braku.

Ukoliko je  podnosilac zahteva potpisao saglasnost da ovo Ministarstvo po službenoj dužnosti pribavi dokumentaciju, Ministarstvo će izvršiti proveru kroz elektronske evidencije prebivališta i boravišta građana i o tome priložiti dokaz. Uverenje o prebivalištu podnosilac zahteva može priložiti i lično.

https://www.paragraf.rs/izmene_i_dopune/260318-zakon-o-dopunama-zakona-o-drzavljanstvu-republike-srbije.html

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-jedinstvenom-maticnom-broju-gradjana.htmlUčešće ambasadora na seminaru EK u Talinu – Hoće li se EU ponovo širiti?

U sedištu Predstavništva Evropske komisije u Talinu 15. maja je održan seminar pod nazivom Will the European Union expand again? - na kome su glavni govornici bili ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser, ambasador Srbije Saša Obradović i zamenik načelnika Odeljenja za Zapadni Balkan u EEAC EC Klajv Rumbold.Turistička ponuda Srbije na CNN-u

https://edition.cnn.com/travel/article/serbia-best-places-to-visit/index.htmlPredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU u Talinu

26.04.2018.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je 23. i 24. aprila na godišnjoj Konferenciji predsednika parlamenata Evropske unije koja je održana u Talinu. Informaciju o njenom obraćanju prenosimo neposredno sa sajta Narodne skupštine, na kome možete pronaći i druge podatke o ovoj Konferenciji. 

Obraćanje predsednice Narodne skupštine na Konferenciji predsednika parlamenata EU i zemalja kandidata

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije i zemalja kandidata u Talinu, poručila je da je puna privrženost Srbije procesima evrointegracija, zasnovana na uverenju da su svi napori, nekada teške i bolne mere, u najboljem interesu naših građana, mira, stabilnosti i prosperiteta regiona, a time i EU.


„Zato je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima je ovaj veliki projekat zasnovan“, istakla je Gojković obraćajući se predsednicima parlamenata.

Gojković je naglasila da Srbija ulaže dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima EU, o čemu svedoči i pozitivan Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala da brojni izazovi koji stoje pred EU i koji se odvijaju unutar nje, zahtevaju otvorenost u dijalogu, mudrost u izboru rešenja, hrabrost u njihovom sprovođenju i solidarnost u podnošenju posledica. 

„Istorijski posmatrano, EU se neprekidno razvijala prevazilaženjem kriza, koordinacijom politika i iznalaženjem novih pravaca delovanja, dok je paralelno tekao proces proširenja. Snažna ili proširena EU – to za nas nije stvarna alternativa, jer važan deo snage Unije leži upravo u proširenju“, rekla je Gojković i izrazila nadu da će predstojeći samit u Sofiji u punoj meri afirmisati perspektivu proširenja i dati joj jasne smernice. 

Konferenciji u Talinu prisustvuje više od 30 predsednika parlamenata zemalja EU i država kandidata za članstvo u EU, a na otvaranju Konferencije govorio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Foto 1: zajednička fotografija visokih učesnika Konferencije (autor: Erik Peinar).  

Foto 2: Bilateralni susret predsednice NS RS Maje Gojković sa predsednikom Nacionalnog saveta Austrije Volfgangom Sobotkom (autor: Erik Peinar). Film „Kozje uši“ na Nedelji evropskog filma u Helsinkiju

12.4.2018.

 

Ambasada Republike Srbije, u saradnji s Filmskim centrom Srbije, poziva vas na  projekciju igranog filma Marka Kostića Kozje uši, koji će biti prikazan na festivalu European Film Weeks.   

 

Vreme: subota, 21. april 2018, u 16.30.

Mesto: Eurooppasali, Malminkatu 16, Heslinki.

Ulaz je besplatan.

Program festivala: https://ec.europa.eu/finland/sites/finland/files/film_weeks_esite_2018_netti.pdf

 Finski pisci u poseti Ambasadi Srbije

5. april 2018.

 

Foto: Ambasador Srbije Saša Obradović sa Venlom Hidensalo, predsednicom finskog PEN centra, autorkom romana Sinun Tahtesi o pikantnim detaljima  iz života velikog finskog slikara Alberta Edelfelta (na slici levo) i Verom Tuhtilom, filmskom i pozorišnom scenaristkinjom (desno). 

 Seminar Explore the Balkans Business Opportunities

27. mart 2018.

 

Srbija na  Business Finland seminaru Explore the Balkans Business Opportunities: Boris Tasić, izvršni direktor Finnpneumatic Oy Ltd, Saša Obradović, ambasador, i dr Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot.Informisanje o novoj platformi RTS

21.3.2018.

Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.

              Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac) i 4 radio kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3, i Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na web strani rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.Godišnja proslava Srpsko-finskog društva

19.3.2018.

Društvo divnog prijateljstva Srba i Finaca okupilo se 17. marta ove godine u prostorijama kafea Koket, u centru Helsinkija.

 Bilateralne političke konsultacije u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije

8. mart 2018.

 Podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Estonije za političke poslove Paul Tesalu i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Zoran Vujić (na slici).Proslava stogodišnjice prvog estonskog sticanja nezavisnosti

Ambasador Republike Srbije u Republici Estoniji Saša Obradović učestvovao je u proslavi stogodišnjice estonske nezavisnosti, koja je 23. i 24. februara ove godine održana u više estonskih gradova. 

 

Na slici: Ambasador u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Estonije Svenom Mikserom. Slika ispod: Na prijemu u Nacionalnom muzeju Estonije u Tartuu. 

 

 Dan državnosti Republike Srbije obeležen prijemom u zgradi Ambasade

 Na Sretenje, 15. februara ove godine, u Ambasadi je svečano obeležen Dan državnosti Republike Srbije, u prisustvu više od sto predstavnika diplomatskog kora, Ministarstva spoljnih poslova Finske, predstavnika Srpsko-finskog društva, Finske i Srpske pravoslavne crkve, Privredne komore Finske, novinara i drugih uglednih gostiju. Na prijemu je svirao veliki džez orkestar Aninkaisten Sӓvel iz Turkua (na slici novinara Džona Panija), a bile su izložene i umetničke fotografije Beograda estonskog fotografa Rauta Tulasa (iz projekta Ministarstva za evropske integracije RS „Primenjena nostalgija“).Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije

Svim našim građanima čestitamo Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije.

Ambasada, zbog ovog praznika, neće raditi sa strankama 15. i 16. februara.Izložba Od Monea do Klimta u Talinu

Dragana Milovanović iz Beograda je koautor vrlo popularnog multimedijalnog 3D spektakla koji se već deset meseci prikazuje u Talinu (Helios Hall, Sauna 1-3, Stari grad) pod nazivom Od Monea do Klimta: Umetnost u pokretu (https://www.monet2klimt.ee/en/), na kojem posetioci mogu da vide oko 130 dela Kloda Monea, Vinsenta Van Goga i Gustava Klimta. Za goste Ambasade Srbije u Helsinkiju – predstavnike diplomatskog kora, Ministarstva spoljnih poslova i Privredne komore Estonije - vrata ove izložbe bila su otvorena 21. decembra uveče. Izložba se nastavlja tokom 2018. godine.


Opširnije...
Srećna Nova 2018. godina i Božićni prazniciVečera sa ambasadorom Kine

Ambasador Kine Li Čen sa svojom  suprugom posetio  je ambasadora Srbije Sašu Obradovića i njegovu suprugu. Ambasador Kine tečno govori srpski jezik i veliki je poštovalac našeg naroda.

 Ambasador Srbije među organizatorima prikazivanja dokumentarnog filma o životu Skoltskih Samija

Kulturna fondacija Skoltskih Samija i ambasador Srbije zajednički su 4. decembra organizovali veče dokumentarnog filma o životu i istoriji Skoltskih Samija „Kaisina začarana šuma“, rediteljke Katje Gaurilof, koji je osvojio finsku nacionalnu nagradu Jussi za najbolji dokumentarac u 2016. godini, kao i gran pri na Međunarodnom filmskom festivalu „Severni karakter“ u Murmansku. Prikazivanje ovog filma za diplomate i novinare u biskopu Andorra u Helsinkiju finansiralo je finsko Ministarstvo spoljnih poslova u okviru obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti svoje zemlje.Poseta ministra Nenada Popovića Finskoj

Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, posetio je Helsinki 29. i 30. novembra, gde se sastao sa finskim ministrom ekonomije Mikom Lintilom (na slici), razmenio iskustva sa finskim ekspertima iz Agencije za finansiranje inovacija Tekes i učestvovao na najvećoj svetskoj smotri inovacija i startup biznisa Slush 2017.

Srbiju su ove godine na Slush-u predstavljala tri startup preduzeća: UrbiGo (urbigo.me) , Sunthetic (www.sunthetic.eu) i Mindy (mindyapp.com), za koje je u Ambasadi Srbije priređen mali prijem na kome su imali priliku da razgovaraju sa ministrom Popovićem i članovima njegovog tima, kao i predstavnicima Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.  Učešće ambasadora na skupu „Mogućnosti poslovanja sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom“

Ambasador Srbije Saša Obradović govorio je na skupu Doing business with Serbia, Macedonia and Montenegro, koji je Ministarstvo spoljnih poslova Finske organizovalo 29. novembra ove godine u Helsinkiju. Skupu su prisustvovale finske kompanije Taaleri, Fortum, KKM, Valmet, Parviainen, Molok, Vaisala i Planmeca.Izložba Srbe Lukića "Mi nismo sami"

U Ambasadi Republike Srbije je 23. novembra otvorena izložba keramike i crteža srpsko-finskog umetnika Srbe Lukića,člana ULUPUDS-a i Finskog udruženja dizajnera "Ornamo". Ovaj umetnik je do sada imao više samostalnih izložbi u Helsinkiju, Beogradu, Talinu, Stokholmu i Porvou, gde živi. Izložba je otvorena do 21. decembra, svakim radnim danom od 12 do 16 sati. 

 


 


Opširnije...
Konsultacije u oblasti socijalne zaštite i mirnog rešavanja radnih sporova

Stalni sekretar finskog Ministarstva za socijalna pitanja i zdravlje Paivi Silanauke sa timom svojih saradnika primila je delegaciju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, predvođenu državnim sekretarom Nenadom Nerićem i direktorom Republičkog fonda za socijalnu zaštitu Božidarem Dakićem. Razgovor je vođen na temu savremenih reformi socijalnog sistema, prava ratnih veterana, socijalne zaštite izbeglica i imigranata, rodne ravnopravnosti, zaštite od porodičnog nasilja, položaja Roma i podrške porodicama usvojitelja i hranitelja.


Opširnije...
Dani srpskog filmaRetrospektiva filmova Emira Kusturice u Talinu

Ambasador Srbije Saša Obradović otvorio je retropsektivu filmova Emira Kusturice u bioskopu „Soprus“ u Talinu 25. oktobra ove godine. Prilikom projekcije prvog filma „Doba Cigana“ („Dom za vešanje“), bioskopska sala je bila puna, a kraj ovog veličanstvenog filma dočekan je spontanim aplauzom i uzvicima odobravanja. Pored ovog, estonska publika do 31. oktobra ima priliku da pogleda još i sledeće filmove: „Otac na službenom putu“, „Arizona Dream“, „Podzemlje“, „Crna mačka, beli mačor“, „Život je čudo“ i „Maradona“.

 Ambasadori na utakmici

Ambasador Finske u Srbiji  Nj. E. Perti Ikonen i ambasador Srbije u Finskoj Nj. E. Saša Obradović zajedno su gledali kvalifikacioni meč u ženskom  fudbalu za odlazak na prvenstvo sveta Finska – Srbija (1:0), koji je u helsinškoj Areni odigran u nedelju, 22. oktobra. Na temperaturi koja je još uvek bila podnošljiva, dva ambasadora su iskoristila priliku da razgovaraju i o svom zajedničkom radu na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje.Intervju sa ambasadorom Sašom Obradovićem

Privredna komora Finske – Finncham – objavila je intervju sa ambasadorom  Srbije Sašom Obradovićem na temu investicija i mogućnosti poslovne saradnje sa Srbijom. Intervju možete pročitati ovde:

https://finncham.fi/2017/10/09/interview-h-e-mr-sasa-obradovic-serbian-ambassador-finland-serbia-investment-business-opportunities/

 Ministar Dačić razgovarao sa ministrima inostranih poslova Republike Finske i Kraljevine Švedske

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ministre inostranih poslova Republike Finske Timo Soinija i Kraljevine Švedske Margot Vasltrom koji se nalaze u zajedničkoj poseti Srbiji.

U srdačnom razgovoru, ministri su ocenili da su bilateralni odnosi Srbije sa Finskom, odnosno Švedskom dobri i da je politički dijalog razvijen. Izražen je interes za daljim jačanjem svih vidova bilateralne saradnje, naročito u ekonomskoj sferi.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo što se ove godine navršava sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Švedskom, a iduće godine devedeset godina diplomatskih odnosa sa Finskom.

Zahvalio je na dosadašnjoj aktivnoj podršci Finske i Švedske kada je reč o evrointegracijama Republike Srbije i preneo je očekivanja da će se ona i ubuduće nastaviti. Istakao je da Srbija izuzetno ceni dosadašnju podršku i donacije koje su dve zemlje dale kroz bilateralnu i razvojnu pomoć.

Ministri iz Skandinavije su pozitivno ocenili nastavak sveobuhvatnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i ponovili spremnost njihovih zamalja za nastavak podrške evropskim integracijama Republike Srbije i u daljem toku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom. Naglasili su da se zalažu da politika proširenja ostane visoko na agendi EU.

U razgovoru su, takođe, razmenjena mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom u regionu.

 Bilateralne konsultacije iz oblasti politike odbrane

U Helsinkiju su 4. oktobra ove godine održane konsultacije predstavnika ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Finske, koje će postati redovna praksa u budućnosti. Na fotografiji: general-major Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Republike Srbije i general-major Jukka Juusti, stalni sekretar Ministarstva odbrane Republike Finske (Izvor: MO Republike Finske).

 Foto izložba "Primenjena nostalgija" u Nacionalnoj biblioteci Estonije

Beogradski fotograf Marko Nikolić i njegov talinski kolega Rait Tulas ostvarili su ovaj umetnički projekat na ideju i podsticaj Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, u kome su njih dvojica fotografisali ulične prizore u gradu onog drugog, tražeći motive koji ih podsećaju na sopstveni grad. Izložbu ove urbane poezije otvorili su 21. septembra u Talinu generalna direktorka Nacionalne biblioteke Estonije Jane Andreso,u čijem je foajeu izložba postavljena; Anja Rović, državni sekretar Ministarstva za evropske integracije, Aino Lepik fon Viren,  podeskretar za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije i ambasador Srbije u Estoniji Saša Obradović, dok se prisutnima obratio i estonski umetnik Rait Tulas. Izložba "Primenjena nostalgija" će u decembru biti postavljena u Beogradu. 

 

 

Foto: Anja Rović, Rait Tulas, Aine Lepik fon Viren, Saša Obradović i Jane Andreso. Prezentacija mogućnosti poslovne saradnje sa Srbijom

U organizaciji Regionalne privredne komore Helsinkija, Ambasade  Republike Srbije, Razvojne agencije Srbije i Enterprise Europe Network, u Helsinkiju je 19. septembra održan okrugli sto pod nazivom „Mogućnosti poslovanja u Srbiji“. Na skupu su govorili Tatu Rauhamaki, direktor Regionalne privredne komore Helsinkija, Saša Obradović, ambasador, Jelena Aković, savetnica za strateške investicije Razvojne agencije Srbije (http://www.ras.gov.rs/) i Siv Alberg, menadžer agencije Finnpartnership (http://www.finnpartnership.fi/www/en/index.php).Naše fudbalerke u Finskoj

Juniorska ženska fudbalska reprezentacija Srbije U19 osvojila je prvo mesto na kvalifikacionom turniru za Prvenstvo Evrope koji je održan u finskom gradu Erikila. Mlade Srpkinje su savladale reprezentaciju Bosne i Hercegovine sa 3:0, Izraela sa 3:0 i igrale nerešeno sa Finskom - 1:1. Poslednjem meču je prisustvovao i ambasador Srbije, koji je pre utakmice posetio naš tim i čestitao mu na uspehu.Studijska poseta Nacionalnoj biblioteci Finske

U organizaciji Evropske komisije (TAIEX program) i Nacionalne biblioteke Finske kao partnerske institucije, delegacija Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije boravila je u trodnevnoj studijskoj poseti ovoj biblioteci u cilju upoznavanja sa pravnom  regulativom  i procesima rada u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa.

 

Delegaciju je predvodio dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture, a u njoj su još bili Tamara Šević, rukovodilac Odeljenja za digitalizaciju, Dragana Milunović i Vesna Jovanović Trifunović, bibliotekari Narodne biblioteke Srbije.

 

Uvodno predavanje, kome je prisustvovao i ambasador Srbije, održao je direktor Nacionalne biblioteke Finske Kai Ekholm (na  slici), a delegacija je u okviru svojih aktivnosti posetila i Ministarstvo za obrazovanje i kulturu Finske, gde je srela stalnog sekretara Anitu Lehikoinen.


Opširnije...
Ministarka Jadranka Joksimović na sastanku ministara EU u Talinu

Ministarka za evropske ingtegracije Jadranka Joksimović učestvovala je 7. i 8. septembra u Talinu na sastanku ministara EU (Gymnich) koji je bio posvećen prevenciji i borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Na marginama sastanka - ministarka Joksimović, šef britanske diplomatije Boris Džonson i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister. Predstava Pozorišta „Pinokio“ u Helsinkiju

Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda održalo je 31. avgusta predstavu Max Metalik na sceni Espan lava u centru Helsinkija. Životnu i ljubavnu dramu lutka Maksa, visokog  5,2 metra, koji je pre 17 godina stvoren u Finskoj, da bi od 2000. godine postao junak beogradskog Pozorišta lutaka, pratio je Helsinški džez-orkestar UMO. Predstava je održana u okviru prvog helsinškog festivala lutkarskih pozorišta SAMPO 2017.


Opširnije...
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša-stupanje na snagu

28. jul 2017. godine

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u Beogradu, 2. decembra 2015. godine, stupa na snagu 13. jula 2017. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države, u periodu do 90 dana od datuma ulaska.


Opširnije...
Srbija postaje članica Konvencije o Evropskom šumarskom institutu

4. jul 2017. godine

Ambasador Republike Srbije je 4. jula u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Finske deponovao instrument o ratifikaciji Konvencije o Evropskom šumarskom institutu. U skladu s odredbama ove Konvencije, Republika Srbija postaje njena članica 2. septembra 2017. godine.


Opširnije...
Prezentacija i koktel u Ambasadi Srbije za članove Finnish Guild of Travel Writers

13. jun 2017. godine

Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju juče je ugostila 15 članova finskog Udruženja novinara koji pišu o turizmu (Finnish Guild of Travel Writers).


Opširnije...
Nj.E. Saša Obradović postao ambasador u Estoniji


Opširnije...
http://serbiandiasporamedical.rs/wp/

6. jun 2017. godine

Molimo posetite sajt: http://serbiandiasporamedical.rs

i podelite informaciju sa kolegama.Konsultacije o bezbednosnoj politici sa Republikom Finskom

30. maj 2017. godine

 Konsultacije iz oblasti bezbednosne politike između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Finske održane su 29. maja u Helsinkiju.

Konsultacije iz ove oblasti su sastavni deo kontinuiranog bilateralnog dijaloga ministarstava dve zemlje.

 


Opširnije...
Učešće predstavnika MSP na Konferenciji o oružju za masovno uništenje, razoružanju i neproliferaciji

30. maj 2017. godine

 

V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović, učestvovao je na 13. Godišnjoj NATO konferenciji o kontroli naoružanja za masovno uništenje, razoružanju i neproliferaciji koja je, u periodu od 28. do 30. maja, održana u Helsinkiju.


Opširnije...
Episkop Britansko-skandinavske eparhije Srpske pravoslavne crkve posetio srpsku zajednicu u Finskoj

23. april, 2017. godine

Njegovo preosveštenstvo gospodin Dositej, episkop Britansko-skandinavske eparhije Srpske pravoslavne crkve, posetio je 22. i 23. aprila srpsku zajednicu u Finskoj i služio liturgiju u Crkvi sv. Trojice u Helsinkiju.Evropska filmska nedelja u Helsinkiju

18. april 2017. godine

 

Film "Pored mene" u režiji Stevana Filipovića iz Srbije otvorio je danas Evropsku filmsku nedelju u Helsinkiju, tradicionalni festival koji organizuju Predstavništvo Evropske komisije i Kancelarija za informisanje Evropskog parlamenta.

Na fotografiji: Ambasador Saša Obradović se obraća publici pre početka projekcijeOdržani izbori za Predsednika Republike Srbije

2. april 2017. godine

 

U Ambasadi Republike Srbije u Helsinkiju po prvi put je otvoreno biračko mesto na izborima za Predsednika Republike Srbije.

Osamdeset građana je izašlo na ovo biračko mesto.

Za novog Predsednika Republike izabran je Aleksandar Vučić.

 

Zapisnik o radu biračkog odboraAmbasador Saša Obradović posetio je pravoslavne zajednice u istočnoj Laponiji: Rovaniemi, Ivalo, Nelim i Sevetijarvi

24. mart 2017. godine

Na poziv Finske pravoslavne crkve, dijaceza Oulu, Ambasador Saša Obradović posetio je pravoslavne zajednice u istočnoj Laponiji: Rovaniemi, Ivalo, Nelim i Sevetijarvi, gde je posetio i Dom Skoltskih Samija, jednog od retkih starosedelačkih naroda Evrope.IZBORI 2017 - Obaveštenje Republičke izborne komisije

23. mart 2017. godine

 

 Obaveštenje Republičke izborne komisije (YouTube)Konkursi za sufinansiranje projekata 2017.

16. mart 2017. godine

Konkursi za sufinansiranje projekata 2017.

 

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje konkurse koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta do 03. aprila.

 

Predmet oba konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj: 1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta; 2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

Tekst konkursa, obrasce prijava i ostale informacije možete dobiti na:

http://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkursi-za-sufinansiranje-projekata_2017/Glasanje za Predsednika Republike u Ambasadi u Helsinkiju

16. mart 2017. godine

Glasanje za Predsednika Republike u Ambasadi u Helsinkiju

 

 

Odlukom Republičke izborne komisije, u Ambasadi Republike Srbije u Helsinkiju otvoreno je biračko mesto broj 40, na kome će građani koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu do 11. marta 2017. godine moći da glasaju za predsednika Republike Srbije. Izbori će biti održani 2. aprila 2017. godine, od 7 do 20 časova.Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje

3. mart 2017. godine

Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje

Ministarstvo finansija – Uprava za javni dug, na osnovu člana 10. stav 1. Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ („Službeni glasnik RS”, broj 108/16), poziva državljane bivših republika SFRJ, koji su do 27. aprila 1992. godine deviznu štednju položili kod banaka sa sedištem na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, kao i državljane Republike Srbije, koji su do 27. aprila 1992. godine deviznu štednju položili kod filijala banaka sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, a koje su se nalazile na teritorijama bivših republika SFRJ, da prijave svoja potraživanja.

Prijava potraživanja može se poslati putem pošte na adresu: Republika Srbija, Ministarstvo finansija – Uprava za javni dug, Sremska 3-5, Poštanski pregradak: 570, 11000 Beograd 6, sa naznakom „Prijava potraživanja po osnovu devizne štednje”, počev od dana objavljivanja ovog poziva.


Opširnije...
Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije

15. februar 2017. godine

Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije svečano je obeležen diplomatskim prijemom u Ambasadi.

 


Opširnije...
Godišnja proslava Srpsko-finskog društva

4. februar 2017. godine

Zaposleni Ambasade Republike Srbije u Helsinkiju, prisustvovali tradicionalnoj godišnjoj proslavi Srpsko-finskog društva u Helsinkiju.

 Studenti Slavističkog centra Odseka za savremene jezike Univerziteta u Helsinkiju obeležili su Dan Svetog Save.

27. januar 2017. godine

Studenti Slavističkog centra Odseka za savremene jezike Univerziteta u Helsinkiju obeležili su, 27. januar, Dan Svetog Save. Na tematskom času ovim povodomi, kojem je prisustvovao i ambassador Republike Srbije u Republici Finskoj, Saša Obradović, studenti su, na srpskom jeziku,  izveli himnu Svetom Savi.


Nj.E. Ambasador Saša Obradović studentima je održao predavanje o Svetom Savi, njegovom višestrukom značaju u srpskoj istoriji, sa posebnim akcentom na njegov prosvetiteljski rad.Uvođenje lica rođenih 1999. godine u evidenciju vojnih obveznika i javni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka i slušaoce kursa za rezervne vojne oficire

24. januar 2017. godine

Uvođenje u vojnu evidenciju


U toku januara počelo je uvođenje u vojnu evidenciju mladića koji ove godine postaju punoletni. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju upućen je mladićima rođenim 1999. godine i starijih godišta, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima i regulišu tu zakonsku obavezu. Potrebno je na uvid poneti ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.

Mladići koji žive u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji boravka.

 


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini

24. januar 2017. godine

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini, kao i konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2017. godini. Konkursi su otvoreni do 28. februara 2017. godine.

Predmet konkursa je: finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu. Opšti cilj konkursa je: podsticanje stvaralaštva i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta, a posebno u zemljama regiona (Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji).


Opširnije...
Nj.E. Saša Obradović predao akreditivno pismo Predsedniku Republike Finske

17. januar 2017. godine

 

Izvanredni i opunomoćeni Ambasador Republike Srbije u Republici Finskoj, Nj.E. Saša Obradović, na formalnoj audijenciji u Predsedničkoj palati, predao akreditivno pismo Predsedniku Republike Finske g. Sauli Ninistu.


Opširnije...
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

30. decembar 2016. godine

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, koji je potpisan u Rigi, 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani Republike Srbije i državljani Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.
 Mitropolit Oulua, g. Elia, posetio Ambasadu Republike Srbije u Helsinkiju

28. decembar 2016. godine

Njegovo Visokopreosveštenstvo finske pravoslavne crkve, Mitropolit Oulua, g. Elia, posetio Ambasadu Republike Srbije u Helsinkiju i razgovarao sa ambasadorom Sašom Obradovićem.

 Poseta Vladana Jovanovića, predsednika "Srpsko-finskog društva"

20. decembar 2016. godine

Vladan Jovanović, predsednik “Srpsko-finskog drustva”, udruženja koje se bavi razvijanjem kulturnih veza između finskog i srpskog naroda, jačanjem saradnje i prijateljstva između njih, posetio je Ambasadu Republike Srbije u Helsinkiju.

U razgovoru sa ambasadorom Sašom Obradovicem, uz obostrano izraženu spremnost za nastavak saradnje, razmotrene su i konkretne mogućnosti za njeno dalje unapređenje.
 Poseta profesorke Johane Virkule

 

13. decembar 2016. godine

 

Ambasadu je posetila profesorka Johana Virkula, koja na Slavističkom centru Odseka za savremene jezike Univerziteta u Helsinkiju predaje srpski jezik i kulturu.

U razgovoru sa ambasadorom Sašom Obradovićem razmotrene su mogućnosti za intenziviranje saradnje na planu promocije srpskog jezika i kulture u Republici Finskoj.

 Poseta ambasadora Republike Finske u Republici Srbiji, Nj.E. Pertti Ikonena

2. decembar 2016. godine

Ambasador Republike Finske u Republici Srbiji, Nj.E. Pertti Ikonen i njegov ekonomski savetnik Igor Madžarević, posetili su ambasadu Republike Srbije u Helsinkiju.

Tokom susreta razmenjeni su utisci o skupu "Mogućnost poslovanja u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori" koji je održan 29. novembra 2016. godine u Ministarstvu za inostrane poslove Republike Finske, a na kojem je učestvovao i ambasador Saša Obradović.Poseta predstavnika Republike Srbije, učesnika konferencije "SLUSH 2016"

30. novembar 2016. godine

Delegacija Republike Srbije, koju su činili predstavnici kompanije "OrganicNet", Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za inovacionu delatnost, na poziv ambasadora Republike Srbije u Finskoj, Saše Obradovića, posetila je Ambasadu Republike Srbije u Helsinkiju.

Predstavnici Srbije prethodno su učestvovali na vodećoj evropskoj konferenciji za "startup" kompanije - "SLUSH 2016", koja je održana u periodu od 30. novembra do 1. decembra u Helsinkiju, te je tokom susreta razgovarano o utiscima sa konferencije, kao i mogućnostima za saradnju sa Republikom Finskom u oblasti inovacionih tehnologija.Stupanje ambasadora Saše Obradovića na dužnost

 

23. novembar 2016. godine

 

Ukazom Predsednika Republike Srbije dana 18. oktobra 2016. godine na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Finskoj postavljen je Saša Obradović.

Ambasador Saša Obradović je doputovao u Republiku Finsku i stupio na dužnost dana 23. novembra 2016. godine.Opoziv Nj.E. Slavka Kruljevića sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Finskoj

 

16. novembar 2016. godine

 

U skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, na sednici održanoj 13. septembra 2016. godine, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Republici Finskoj, Nj.E. Slavko Kruljević, zvanično je napustio Republiku Finsku dana 16. novembra 2016. godine.

Dužnost otpravnika poslova a.i, do dolaska novog ambasadora, obavljaće zamenik šefa misije Isidora Đorđević.Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti

NEZVANIČNI PREVOD

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

- Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ“) – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti(Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni.Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalja u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavljenoj proceduri za izbor ponuđača):
a) Stalna misija SFRJ pri OUN uNjujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatneinformacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;
b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN uNjujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71stSt. Corp,bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;
v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, KitashinagawaShinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;
g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižniuložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5,površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);
d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godinaizgradnje: 1978.


Opširnije...
DANI SRPSKOG FILMA, HELSINKI 28-30. OKTOBAR 2016.

                                                 

       Ambasada Republike Srbije

  Embassy of the Republic of Serbia

                                                                   Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola

Zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet je iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u R.Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupkuVesti
Skup privrednika u Ambasadi
Dani srpskog filma u Heslinkiju
Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike
Foto-izložba Primenjena nostalgija u Helsinkiju
Razmena iskustava Srbije i Estonije o digitalizaciji obrazovanja
Ministar Trivan na sastanku Evropske unije u Helsinkiju
Odluke o sufinansiranju projekata
OTVORENA DIREKTNA LINIJA ErSrbije BEOGRAD – HELSINKI
ĐACI IZ GROCKE U KIRKONUMIJU
Državni sekretar Nemanja Stevanović učestvovao na godišnjoj 129. ministarskoj sednici Saveta Evrope
NIKOLA TESLA: jedan portret
Turku: predstavljanje mogućnosti za investicije i poslovnu saradnju sa srpskim preduzećima
Projekcija filma JESEN SAMURAJA
Prezentacija investicionih i poslovnih mogućnosti
Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kavalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Direktan let iz Helsinkija i još pet drugih razloga za odlazak u Srbiju
Proslava Dana državnosti Srbije
Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije
Nova avio - linija za Helsinki – Air Serbia opens a connection to Belgrade
Ambasade Srbije, Mađarske i Rumunije u Privrednoj komori Tamperea
MILEVA MARIĆ EINSTEIN u FINSKOJ, Jakobstad och Runebergsveckan
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. Godini
Beogradski ćoškovi na fotografijama finskog umetnika
Učešće Srbije na stručnom seminaru „Značenje 1918. godine“ na Turku univerzitetu
Doručak sa finskim studentima
Obaveštenje o upisu u MKR lica kojima se izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ
Izložba „U ruci Božijoj“ finskog fotografa Saku Pasilahtija
Dan primirja u Prvom svetskom ratu i stogodišnjica velike pobede
Predsednik Republike Srbije na Kongresu Evropske narodne partije u Helsinkiju
Narodni muzej u Beogradu
Poseta delegacije Ministarstva zaštite životne sredine Finskoj
Dani srpskog filma
Ministar Popović na Forumu o veštačkoj inteligenciji u Helsinkiju
Reakcija na tekst „Crvenu zvezdu prati krvoproliće“ novinara Erkija Kulmanena (Erkki Kylmanen) od 25. septembra 2018. god.
Izložba postera iz I svetskog rata u Evropskoj sali
Otvorena izložba "Danas i sutra" u Ambasadi Srbije
Turisti iz Srbije posetili svoju Ambasadu
Poseta Seinajokiju i regionu Južne Ostrobotnije
Poseta Severnoj Kareliji
Atletičari Srbije na Svetskom prvenstvu u Tampereu
Delegacija fisnkih lekara u Ambasadi Srbije
Ministar Popović u poseti Estoniji
Poseta privredne delegacije Pirota Tampereu
Fudbalski tim Srbije osvojio treće mesto na Mondijalitu u Helsinkiju
PULPAPER: Na Sajmu industrije papira, drveta i bio-tehnologije
Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana
Učešće ambasadora na seminaru EK u Talinu – Hoće li se EU ponovo širiti?
Turistička ponuda Srbije na CNN-u
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU u Talinu
Film „Kozje uši“ na Nedelji evropskog filma u Helsinkiju
Finski pisci u poseti Ambasadi Srbije
Seminar Explore the Balkans Business Opportunities
Informisanje o novoj platformi RTS
Godišnja proslava Srpsko-finskog društva
Bilateralne političke konsultacije u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije
Proslava stogodišnjice prvog estonskog sticanja nezavisnosti
Dan državnosti Republike Srbije obeležen prijemom u zgradi Ambasade
Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije
Izložba Od Monea do Klimta u Talinu
Srećna Nova 2018. godina i Božićni praznici
Večera sa ambasadorom Kine
Ambasador Srbije među organizatorima prikazivanja dokumentarnog filma o životu Skoltskih Samija
Poseta ministra Nenada Popovića Finskoj
Učešće ambasadora na skupu „Mogućnosti poslovanja sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom“
Izložba Srbe Lukića "Mi nismo sami"
Konsultacije u oblasti socijalne zaštite i mirnog rešavanja radnih sporova
Dani srpskog filma
Retrospektiva filmova Emira Kusturice u Talinu
Ambasadori na utakmici
Intervju sa ambasadorom Sašom Obradovićem
Ministar Dačić razgovarao sa ministrima inostranih poslova Republike Finske i Kraljevine Švedske
Bilateralne konsultacije iz oblasti politike odbrane
Foto izložba "Primenjena nostalgija" u Nacionalnoj biblioteci Estonije
Prezentacija mogućnosti poslovne saradnje sa Srbijom
Naše fudbalerke u Finskoj
Studijska poseta Nacionalnoj biblioteci Finske
Ministarka Jadranka Joksimović na sastanku ministara EU u Talinu
Predstava Pozorišta „Pinokio“ u Helsinkiju
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša-stupanje na snagu
Srbija postaje članica Konvencije o Evropskom šumarskom institutu
Prezentacija i koktel u Ambasadi Srbije za članove Finnish Guild of Travel Writers
Nj.E. Saša Obradović postao ambasador u Estoniji
http://serbiandiasporamedical.rs/wp/
Konsultacije o bezbednosnoj politici sa Republikom Finskom
Učešće predstavnika MSP na Konferenciji o oružju za masovno uništenje, razoružanju i neproliferaciji
Episkop Britansko-skandinavske eparhije Srpske pravoslavne crkve posetio srpsku zajednicu u Finskoj
Evropska filmska nedelja u Helsinkiju
Održani izbori za Predsednika Republike Srbije
Ambasador Saša Obradović posetio je pravoslavne zajednice u istočnoj Laponiji: Rovaniemi, Ivalo, Nelim i Sevetijarvi
IZBORI 2017 - Obaveštenje Republičke izborne komisije
Konkursi za sufinansiranje projekata 2017.
Glasanje za Predsednika Republike u Ambasadi u Helsinkiju
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje
Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije
Godišnja proslava Srpsko-finskog društva
Studenti Slavističkog centra Odseka za savremene jezike Univerziteta u Helsinkiju obeležili su Dan Svetog Save.
Uvođenje lica rođenih 1999. godine u evidenciju vojnih obveznika i javni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka i slušaoce kursa za rezervne vojne oficire
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
Nj.E. Saša Obradović predao akreditivno pismo Predsedniku Republike Finske
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Mitropolit Oulua, g. Elia, posetio Ambasadu Republike Srbije u Helsinkiju
Poseta Vladana Jovanovića, predsednika "Srpsko-finskog društva"
Poseta profesorke Johane Virkule
Poseta ambasadora Republike Finske u Republici Srbiji, Nj.E. Pertti Ikonena
Poseta predstavnika Republike Srbije, učesnika konferencije "SLUSH 2016"
Stupanje ambasadora Saše Obradovića na dužnost
Opoziv Nj.E. Slavka Kruljevića sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Finskoj
Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti
DANI SRPSKOG FILMA, HELSINKI 28-30. OKTOBAR 2016.
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Arhiva vesti